latinica  ћирилица
04/01/2019 |  20:53 ⇒ 20:58 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej otvorio "Božićno seoce"

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej otvorio je večeras manifestaciju "Božićno seoce" ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, gdje će do 28. januara biti organizovane pozorišne predstave, izložbe, koncerti i projekcije filmova.
Beograd: "Božićno seoce" - Foto: SRNA
Beograd: "Božićno seoce"Foto: SRNA

Obraćajući se okupljenima, patrijarh Irinej istakao je da je "Božićno seoce" divna priprema za najradosniji praznik, koja će posebno obradovati djecu.

"Sve vas pozdravljam mirom i blagoslovom Božjim sa željom da Božić koji je pred nama proslavimo kao pravoslavni hrišćani, da se zajednički pomolimo novorođenom Spasitelju da nam daruje ljubav mir i slogu, gradu Beogradu, našem narodu i svim ljudima sveta, posebno ljudima dobre volje", rekao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je istakao da je Rođenje Hristovo jedini veliki događaj.

"Nekada nas Gospod blagoslovi i daruje nam mir, slogu i ljubav, ono što nam je danas najpotrebnije i za čim, verujem, svi mi i mnogi sa nama žude i žele taj dar i blagoslov Božji. Sve vas pozdravljam srdačnim pozdravom `Mir Božji, Hristos se rodi!`", rekao je patrijarh Irinej.

Na otvaranju manifestacije, kojoj su prisustvovali i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković i predstavnici Vlade Srbije, nastupili su i Reprezentativni orkestar Policije i orkestar Garde Vojske Srbije, a zatim je uslijedio koncert Aleksandra Sanje Ilića i "Balkanike".

Patrijarh Irinej je prethodno u kripti Hrama Svetog Save podijelio paketiće koje je dobilo 250 mališana bez roditeljskog staranja iz Centra za zaštitu djece i odojčadi u Zvečanskoj, djeca sa posebnim potrebama iz beogradskih osnovnih škola "Dragan Hercog" i "Dr Miodrag Matić", te djeca iz inkluzivnog hora "Ison" iz Novog Sada.

Paketiće je obezbijedila humanitrna organizacija "Naši Srbi" /Our Srebs/ iz Čikaga.

Tokom trajanja manifestacije, posjetioci će svakodnevno moći da uživaju u nastupima dječjih i crkvenih horova, da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, da prisustvuju promociji knjiga, muzičkom i dramskom programu na bini, te da kupe suvenire i druge praznične zanimacije na postavljenim kućicama.

Prekoputa bine za koncerte, postavljeni su "Raspjevana jelka" ispod koje će djeca iz osnovnih i srednjih škola svakodnevno izvoditi božićne i novogodišnje pjesme, te božićne jasle sa prizorom rođenja Isusa Hrista.

Na Badnje veče, u nedjelju, 6. januara, od 16.00 časova biće organizovano nalaganje badnjaka, a na Božić u 11.30 časova lomiće se česnica u organizaciji Unije pekara Srbije.

Za doček pravoslavne Nove godine ispred Hrama Svetog Save, osim raznovrsnog muzičkog programom, biće organizovan i vatromet.

Tokom manifestacije ispred Hrama Svetog Save nastupiće brojni muzičari među kojima Јelena Tomašević, Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Vlado Georgiev, Lena Kovačević, Dušan Svilar i "Neverne bebe".