latinica  ћирилица
05/01/2019 |  21:23 | Autor: SRNA

SPKD "Prosvjeta" održala Božićni koncert u Sarajevu

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" iz Sarajeva održalo je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu Božićni koncert.
Božićni koncert SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu - Foto: SRNA
Božićni koncert SPKD "Prosvjeta" u SarajevuFoto: SRNA

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Savo Vlaški zahvalio je svim donatorima i prijateljima društva koji su omogućili održavanje Božićnog koncerta, posebno istakavši Narodno pozorište u Sarajevu.

Predsjednik Upravnog odbora Društva i umjetnički kreator koncerta Dejan Garić poručio je da Božić u svima treba da probudi samislost i ljubav prema ljudima.

Ovogodišnji koncert, koji se održava deveti put, otvorio je Kamerni mješoviti hor "Lola" iz Sarajeva, sa klasičnim repertoarom duhovnih božićnih kompozicija.

Sarajevskoj publici se prvi put predstavio muzički sastav "Katera" iz Istočnog Sarajeva, koji izvodi duhovnu i tradicionalnu muziku.

Centralni dio manifestacije posvećen je 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, čime je "Prosvjeta" željela da na muzički i umjetnički način oda počast završetku Velikog rata i dolaska mira u svijet, Evropu, ali i na prostore BiH.

Sastav "Katera" izveo je "Plavu grobnicu" i "Kreće se lađa francuska", duhovne pjesme "Zvijezda se zasja" vladike Nikolaja Velimirovića i "Vezak je vezla djeva Marija", te autorske kompozicije poput pjesme "Savka Čemedžinka".

Na koncertu je nastupio i sastav "Trio Eudijates", koji je već prethodnih godina učestvovao na Božićnom koncertu "Prosvjete".