latinica  ћирилица
06/01/2019 |  09:48 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Vučić sa Srbima iz regiona: Mir i stabilnost prioritet

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su na današnjem sastanku predstavnici Srba iz regiona jasno stavili do znanja da su mir i očuvanje regionalne stabilnosti od prioritetnog značaja.

"Politika koju svi vodimo jeste politika saradnje sa svima drugima, dobrih odnosa sa svim drugim narodima, politika u kojoj nećemo ugrožavati tuđe bilo države bilo nacionalne interesa, ali politika u kojoj ćemo čuvati naše nacionalne i državne interese", rekao je Vučić tokom obraćanja novinarima poslije sastanka sa predstavnicima Srba iz regiona na Andrićevom vencu u Beogradu.

On je istakao da Srbija ima veoma bliske i dobre odnose i sa Republikom Srpskom i BiH, te da je BiH jedan od ključnih trgovinskih partnera, ali i Crna Gora, Makedonija i Hrvatska.

"Sa svim tim zemljama Srbija ima suficit u svom trgovinskom odnosu i sve te zemlje su od izuzetnog značaja za nas, jer su to prostori gde možemo na najbolji i najuspešniji način da plasiramo našu robu. Zato je od posebnog našeg interesa da sa tim zemljama imamo veoma dobre odnose", objasnio je Vučić.

On je dodao da 2019. godina neće biti politički lagana za srpski narod, ali je izrazio uvjerenje da će ekonomski godina biti veoma uspješna.

Vučić je ukazao da će ova godina imati izazove kada je riječ o Kosovu i Metohiji, a istakao je i probleme opstanka srpskog naroda i njihov položaj u drugim državama regiona.

On je rekao da je današnji sastanak jedan od onih na kojima su iznijeli svoje stavove i saslušali jedni druge ne ugrožavajući nikog i ne želeći nikom loše.

"Nastavićemo gledati da jedni drugima pomažemo, a Srbija će iskoristiti tu priliku da sopstveno jačanje i ekonomski napredak bude ne samo dobro primljen, već da od toga korist ima i naš narod, naročito u očuvanjeg našeg kulutrunog, jezičkog i nacionalnog identiteta", istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ako Srbija nastavi putem razvoja i napretka kakav je bio 2018. moći će još više da pomogne svom narodu u izgradnji vrtića, škola, bolnica, domova zdravlja, ali posebno u oblasti kulutre, očuvanja našeg jezika, pisma, snaženja nacionalne svijesti i očuvanja srpskog imena i prezimena.

Vučić je kao važan rezultat istakao ono što su on i premijer Srbije Ana Brnabić uspjeli u dogovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, ali i sa ostalim da i kada postoje razlike u mišljenjima uvijek postoji odnos poštovanja, razumijevanja i podrške.

"Da nikad više ne dođemo u situaciju u kojoj smo bili i devedesetih i početkom dvehiljaditih, da imamo tu vrstu sloge kakvom Srbi nisu mogli da se diče decenijama, da ne kažem vekovima", rekao je Vučić.

On je svim građanima Srbije pravoslavne vjeroispovijesti i svim Srbima u regionu poželio srećan Badnji dan i Božić i uspješnu Novu godinu.

Sastanku, kojem je prethodilo unošenje badnjaka u zgradu Predsjedništva na Andrićevom vencu u Beogradu, osim Dodika, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srbije Ana Brnabić.

Na sastanku su učestvovali i predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković, lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević, kao i poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Kompletno obraćanje Vučića i Dodika možeta pogledati ovdje.