latinica  ћирилица
06/01/2019 |  12:09 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

Linta: Sramna provokacija bošnjačkih udruženja povodom 9. januara

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje kao sramnu provokaciju odluku 25 udruženja iz FBiH, na čelu sa "Majkama Srebrenice", koje su na adrese institucija Republike Srpske poslale slike leševa povodom 9. januara - Dana Republike Srpske.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Nažalost, u pitanju je jedan u nizu upornih pokušaja bošnjačkih udruženja i dijela bošnjačke elite da se apsolutna laž da je Republika Srpska nastala na zločinu i genocidu nametne kao istina. Krajnji cilj plasiranja ove i sličnih laži jeste ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju, a Srbi bili građani drugog reda", navodi Linta u izjavi za javnost.

On je podsjetio na činjenicu da je Republika Srpska nastala prije međunarodnog priznanja BiH, da je dobro osmišljena međunarodna propaganda definisala Srbe kako zločince i agresore, a Bošnjake kao žrtve genocida i zločina, kao i da su prije Srebrenice snage Nasera Orića počinile stravične zločine nad Srbima u srednjem Podrinju.

Linta ističe da je strateški cilj Srbije i srpskog naroda očuvanje Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kao i njenog prava da slavi 9. januar - Dan Republike.

On smatra da je povratak izvornom Dejtonskom sporazumu jedan od preduslova trajnog mira i stabilnosti u BiH i jačanja razumijevanja, povjerenja i dobrosusjedskih odnosa.

Prema njegovim riječima, činjenice pokazuju da je Dejtonski sporazum u velikoj mjeri izobličen, jer su ga masovno kršili visoki predstavnici u BiH i Savjet za provođenje mira.

"Stalni pritisci zapadnih sila i njihova otvorena podrška bošnjačkoj strani doveli su do toga da je razumijevanje i povjerenje među narodima u BiH na minimalnom nivou. Zbog toga treba insistirati da se Republici Srpskoj vrati više od 80 nadležnosti koje su joj na neustavan način oduzete i prenesene na nivo BiH", zaključio je Linta.