latinica  ћирилица
06/01/2019 |  13:45 ⇒ 21:58 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej: Srpska i Srbija neodvojivi dio srpskog naroda (FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej čestitao je danas predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na hrabrosti da kaže ono što svi žele, a to je da je Republika Srpska sa Srbijom neodvojivi dio srpskog naroda i da su svi dužni da to jedinstvo podrže i održe.
Beograd: Patrijarh Irinej - Dodik, Cvijanović, arhiv - Foto: SRNA
Beograd: Patrijarh Irinej - Dodik, Cvijanović, arhivFoto: SRNA

Patrijarh Irinej je, nakon prijema koji je u Patrijaršiji organizovao za Dodika i predsjednika Srpske Željku Cvijanović, istakao da je sastanak protekao u punom prijateljstvu, poručivši da su "narod iz Srbije i iz Republike Srpske jedan narod", kao i da je "to bila jedna republika i tako ostaje".

"Pozdravljam gospodina predsednika i čestitam mu na hrabrosti da kaže ono što svi mi želimo - da je Republika Srpska sa Srbijom neodvojivi deo srpskog naroda i da smo svi pozvani i dužni da to jedinstvo podržimo i održimo", rekao je patrijarh Irinej u izjavi za Srnu i Radio-televiziju Republike Srpske.

Patrijarh Irinej pozdravio je božićnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi!" narod Srbije i Repubilke Srpske, kao i Srbe u rasejanju, poželjevši im srećne i blagoslovene božićne praznike, sa željom da svima bude mnogo bolje u ovoj nego u minulim godinama.

"Čestitam praznik Republici Srpskoj i narodu našem sa željom da se u nas useli mir, sloga i ljubav, da imamo slogu, pre svega sa našim narodom, ali i sa svima ljudima dobre volje. Samo na takav način možemo svoje vreme da učinimo vremenom napretka, moralnog, duhovnog i ekonomskog, i da ostanemo u toj našoj zajednici, što nije nikakva novina, nego da nastavimo ono što smo nasledili od naše istorije i kulture", rekao je patrijarh Irinej.

Sastanak u Patrijaršiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je patrijarhu Irineju na prijemu i poručio mu da ga očekuje na proslavi Dana Republike - 9. januara, koji je postao datum koji simbolizuje slobodu Srba u Srpskoj i prevazišao je običan dan republike kakav slave druge države.

"Danas je to Dan Republike i dan slobode", istakao je Dodik.

On je rekao da je Srpska pravoslavna crkva jedan od najvažnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta i da veoma cijeni njenu ulogu.

"Veoma smo posvećeni zajedničkom radu i onome što je istina", rekao je Dodik.

On je zahvalio patrijarhu Irineju što je izdvojio vrijeme za sastanak kako bi se upravo u ovim prazničnim danima potvrdilo jedinstvo srpskog naroda.

"Јoš više ćemo raditi zajedno, jer je to jedini mogući put. Radiće zajedno i Republika Srpska i Srbija, Srbi i njihove organizacije bilo gdje u svijetu i, naravno, SPC kao sastavni dio narodnog i nacionalnog tkiva", rekao je Dodik.

Dodik je čestitao Badnji dan i Božić srpskom narodu i u Srbiji i u Republici Srpskoj, u regionu i dijaspori.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović zahvalila je patrijarhu Irineju na prijemu u susret Božiću i Danu Republike Srpske, ali i zbog toga što će Njegova svetost i ove godine doći u Banjaluku i obilježiti Dan Republike sa svojim narodom.

Cvijanovićeva je istakla da je praznično vrijeme Božića dobro da se pošalju poruke o jedinstvu srpskog naroda, slozi i odnosima koji se moraju stalno unapređivati i graditi.

"Voljela bih da smo u vrijeme praznika rasterećeni nekih bremenitih stvari, ali, na žalost, to nije tako i moramo i u svakodnevnom životu da vodimo o tome računa - i o političkim, i ekonomskim temama", rekla je Cvijanovićeva.