latinica  ћирилица
06/01/2019 |  15:17 ⇒ 15:23 | Autor: RTS

Albanci u Đakovici ne dozvoljavaju dolazak Srbima

Raseljeni Srbi iz Đakovice, zbog protesta Albanaca, ove godine ne idu u rodni grad da unesu badnjak u crkvu.
Protest Albanaca protiv Srba u Đakovici - Foto: RTS
Protest Albanaca protiv Srba u ĐakoviciFoto: RTS

Udruženja Đakovičana ocijenilo je da je jutros održani protest Albanaca jedan od oblika zastrašivanja srpskog naroda.

U tom metohijskom gradu, Albanci su organizovali protest kako bi onemogućili raseljene Srbe da dođu i u crkvi zapale badnjak.

Organizatori navode da protestuju jer među ljudima koji bi došli da obiđu pravoslavnu crkvu navodno ima osumnjičenih za ratne zločine, preneo je Indeksonlajn.

Predsjednik Udruženja Đakovičana Đokica Stanojević kaže da je protest Albanaca samo jedan od oblika zastrašivanja srpskog naroda kojim se ukida i njihovo posljednje pravo da obiđu svoju crkvu na najveće pravoslavne praznike.

Stanojević je naveo da je višečasovni protest održan jutros ispred crkve - manastira u kojoj žive preostale tri monahinje u Đakovici, a koje žale za četvrtom Nadeždom Isailović preminulom prije pet dana.

- Pred očima demokratske Evrope i predstavnika zapadnih ambasada ne dozvoljavaju nam da proslavimo Božić u gradu u kome smo rođeni" - rekao je Stanojević.

Međunarodnu zajednicu je upitao ko koga ugrožava.

- Sloboda nam je oduzeta, ali neka žale oni koji takvu sliku šalju u sveijt i zabranjuju srpskom narodu da na najveći hrišćanski praznik budu u svojoj crkvi, manastiru u svom gradu - rekao je on.

Podsjetio je da je Udruženje i ove godine blagovremeno institucijama na Kosovu i Metohiji najavilo plan za dolazak u Đakovicu, te da je to izazvalo reagovanje Albanaca.