latinica  ћирилица
06/01/2019 |  16:01 ⇒ 16:25 | Autor: TANЈUG

Pupovac: Moramo se izvući iz živog blata

Moramo se izvući iz živog blata srpsko-hrvatskih istorijskih tema, izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac na prijemu SNV-a povodom pravoslavnog Božića.

- Za dobro pravoslavnih, katoličkih i svih vjernika s kojima živimo u našoj zemlji. Mir Božji, Hristos se rodi! - poručio je Pupovac na prijemu i dodao da je prošla godina bila "godina buke u komunikacijskim kanalima s nama susjednim zemljama - prenosi Hina.

Kako je istakao, neophodno je učiniti više, ne samo na ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj, nego i na unapređenju međuetničkih odnosa i ljudske tolerancije u Hrvatskoj.

- Neophodno je i da učinimo sve što je u našoj moći da odnose između Hrvatske i Srbije, ali i BiH i drugih naših susjeda izvedemo iz razdoblja loših odluka, jer one, to se jasno vidi, nikome ne koriste, a svima štete. Tome ćemo biti posvećeni u ovoj godini. I mi zastupnici i srpske institucije u Hrvatskoj. Vjerujemo da ćemo u našoj Vladi i vladama susjednih zemalja naići ne samo na otvorene sugovornike, nego i na ozbiljne i predane partnere - rekao je Pupovac.

Istakao je da se još manje smije potcjenjivati pitanje ugroženosti budućnosti svakog od nas, svakoga od naših naroda, "ukoliko kretanje u živom blatu naše prošlosti nastavimo tumačiti kao napredak".

- Preispitivati prošlost - da, ali obnavljati istorijsko zlo ili ga slaviti - "ne" - rekao je Pupovac.

Prijemu prisustvovali Plenković, Bandić, Radin i drugi zvaničnici

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je na božićnom prijemu SNV u Zagrebu da je Rođenje Hristovo prilika za osnaživanje vjere u mir, kao i da će trebati još puno vremena da "zacijele rane" u odnosima između Hrvatske i Srbije.

- Vjera u bolje sutra ujedinjuje naše građane, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje saradnje i uvažavanja - rekao je Plenković na prijemu, kojem su prisustvovali i brojni ministri, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i druge istaknute ličnosti iz političkog i društvenog života.

On je dodao da mu je drago što već treću godinu zaredom njegova vlada uživa podršku predstavnika svih nacionalnih manjina, koje treba da budu dio parlamentarne većine, jer tako postaju istinski akteri na političkoj i društvenoj sceni.

- Samo tako mogu pomoći Vladi i parlamentarnoj većini da još bolje uređuje zakonska, materijalna, finansijska i institucionalna pitanja koja se odnose na njihova manjina - poručio je premijer.

Plenković smatra da će trebati još puno vremena da zacijele rane u odnosima između Hrvatske i Srbije.

- Pitanje nestalih osoba je posebno bolno i opterećuje naše odnose. Tu je i pitanje istine, jer bez istine nema pomirenja, nema suočavanja sa prošlošću, kao ni izgradnje zajedničke budućnosti - rekao je Plenković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u obraćanju prisutnima rekao da nikada neće koristi riječ "manjina", jer "otvara predznak inferiornosti".

- Јa ću uvijek umjesto "manjine" govoriti "nacionalne zajednice", pa makar bio šiban, a na to sam navikao - rekao je Bandić.

On je naglasio da "različiti kalendari nikada ne mogu toliko razdvojiti narode, koliko ih Isus i Božić mogu spojiti", prenijeli su hrvatski mediji.

- Ovaj skup vidim kao izvanrednu priliku da, uprkos teškim ranama i teretima prošlosti, prihvatimo Hristov poziv i okrenemo se praštanju, te hrabro i optimistično gledamo u budućnost. Sa tim mislima i u tom duhu svima vama i vašim porodicama želim sretan Božić - rekao je Bandić.

Potpredsjednik hrvatskog Sabora Furio Radin izjavio je na prijemu da razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti, jer, kako je rekao, ako tako razmišljamo bićemo na dobrom putu.

Pozvao je i vjernike i one koji to nisu da se okrenu budućnosti i grade zajednički život u miru i uvažavanju svih različitosti.

Istovremeno, Radin je u ime predsjednika Sabora Gordana Јandrokovića i svih poslanika čestitao Božić pravoslavnim vjernicima, ističući da božićne čestitke srpskog naroda ukazuju "na važnost ljubavi, mira i nade, kao i zajedništva".

- Slogan je da smo svi isti alat ideologije, koji različitima ostavlja da budu na marginama, diskriminisani. Polazimo od jednostavne činjenice da smo svi različiti, da rasne, nacionalne, rodne ili polne, vejrske ili starosne i druge razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti. Ako tako razmišljamo bićemo na dobrom putu - rekao je Radin.