latinica  ћирилица
06/01/2019 |  16:05 ⇒ 20:41 | Autor: SRNA

Proslava Badnjeg dana u Banjaluci, Dodik i Cvijanovićeva sa vladikom Јefremom

Episkop banjalučki Јefrem služio je Večernje bogosluženje u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci i osveštao badnjak.

Bogosluženju su prisustvovali predsjednica Republike Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Večernju službu služio vladika Јefrem, nakon čega je u porti Hrama Svete Trojice obavljeno tradicionalno nalaganje badnjaka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Božić prilika za okupljanje porodice, te da je važno da ljudi budu posvećeni jedni drugima.

- Važno je da budemo posvećeni jedni drugima, da se zaborave svi nesporazumi i da se okrenemo zajedničkom životu u okviru porodice, dragih ljudi, da svima poželimo dobro, a da onima, koji su nekada prema nama možda i zgrešili, oprostimo i da na ovom prostoru živimo život dostojan čovjeka i naroda koji ovdje živi - rekao je Dodik.

On je svim pravoslavnim vjernicima čestitao Badnji dan i sutrašnji Božić tradicionlanim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi!".

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je važnost okupljanja za Božić, ukazujući da je to vrijeme za slanje dobrih poruka, ali i da se pokažu vrijednosti na kojima počivaju Republika Srpska i društvo.

- Zadovoljna sam što Republika Srpska ide stabilno u budućnost i da smo ekonomski i politički stabilni i jaki - poručila je Cvijanovićeva.

Ona je čestitala Božić svim vjernicima koji ga proslavljaju, kao i Dan Republike svim građanima Republike Srpske.

Episkop banjalučki Јefrem služio je Večernje bogosluženje u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci i osveštao badnjak u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Dodik je izjavio večeras da Srpska pravoslavna crkva ima vrlo važnu ulogu u društvu i predstavlja jedan od najvažnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta.

Dodik je rekao da su SPC i država zajedno izgradili mnoge vjerske objekte i da imaju dobar odnos.

- Odnos sa narodom se gradi na način da se osjete njegove potrebe u vjerskom smislu. Dogovorili smo se da se svi usmjerimo na izgradnju rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci, kako bi što prije bio završen - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon božićnog prijema, koji je za njega i predsjednicu Srpske Željke Cvijanović organizovao episkop banjalučki Јefrem.

Dodik je najavio da će u narednih četiri do pet godina u okviru pravoslavnih hramova širom Srpske, gdje za to postoje uslovi, biti izgrađena obdaništa, čime bi se dala nova dimenzija Crkvi u pogledu obrazovanja najmlađih.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je saradnja između institucija Republike Srpske i SPC odlična.

- Ta podrška je jako važna u izgradnji društva, duhovnosti i njegovanja vrijednosti na kojima počiva Republika Srpska - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su sa vladikom Јefremom razgovarali o stvarima koje su važne za razvoj i napredak društva, odnosno Republike Srpske.

- Praznici su vrijeme okupljanja kada sumiramo određene rezultate i kada prezentujemo neke naše planove - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je zadovoljna što je Republika Srpska jaka i stabilna i ide sigurno i hrabro u budućnost.

Prijem, koji je organizovan povodom Božića, održan je u Vladičanskom dvoru.