latinica  ћирилица
06/01/2019 |  17:18 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Sječa badnjaka u Trebinju

Nakon službe i svečane litije na Trgu slobode, tradicionalno su naloženi badnjaci.

Vjeruje se da pregršt varnica koje lete u nebo najavljuju bogatu godinu, sa mnogo roda i prinosa, a prema trenutnom prizoru takva godina nas očekuje u Hercegovini. I ove godine badnjaci su nalagani i u Trebinjskim naseljima -Hrupjelama, Tini, Gorici, kao i ispred hercegovačke Gračanice na Crkvini.

Da bi večeras zapalili vatru uz čiji će plamen dočekati najradosniji hrišćanski praznik Božić, mnogi domaćini zaputili su se u šumu kako bi posjekli badnjake. Među prvima krenuli su domaćini Trebinjskog sela Dolovi. Čast da pozdravi badnjak pripala je najstarijem mještaninu, osamdesetogodišnjem Miloradu Gudelju.

Badnjak u tradiciji predstavlja simbol prve vatre uz koju se po rođenju ugrijao Isus Hristos, a koju su naložili mudraci koji su prateći zvijezdu stigli do Vitlejemske pećine. Nakon što je poštujući drevne običaje domaćin badnjak polio rakiom, kreće sječa badnjaka.

- Običaje sam naučio od pokojnog đeda Lazara, ovako je on radio dok sam mali bio, tako sam naučio i do dan danas je tako, nema falinke. Meni je 80. godina, učim svoje sinove, unuke i praunuke. U nas se beru četiri Badnjaka, tri se lože večeras za Badnje veče, a četvrti za mali Božić, i cicvara se spremala i tako je ostalo do dana današnjeg - pripovjeda Milorad Gudelj iz sela Dolovi.