latinica  ћирилица
07/01/2019 |  09:03 ⇒ 10:59 | Autor: sputniknews.com

Obrt u Gabonu: Policija uhapsila pobunjene vojnike (VIDEO)

Policija je uhapsila pobunjenike koji su zauzeli državnu televiziju Gabona i objavili o formiranju Nacionalnog saveta za restauraciju zbog gubitka poverenja u predsjednika zemlje, javlja RFI, pozivajući se na ministra komunikacija Gija Bertrana Mapongu, koji vrši dužnost zvaničnog predstavnika Vlade.
Vosjka izvršila puč u Gabonu - Foto: Screenshot/YouTube
Vosjka izvršila puč u GabonuFoto: Screenshot/YouTube

Gabonski ministar je obećao da će situacija u zemlji biti normalizovana u narednim satima.

Podsjetimo, jutros su se programu državne televizije Gabona pojavili vojnici koji su saopštili da je izvršen državni udar, sa ciljem povratka demokratije. Stanovnici gabonske prestonice Librvila izjavili su da se na ulicama nalaze tenkovi i naoružana vozila.

Predsjednik Ali Bongo preuzeo je vlast u Gabonu 2009. Prije dva mjeseca je, međutim, pretrpio moždani udar i od tada je izvan zemlje - na liječenju u Maroku.

Za Novu godinu se obratio javnosti putem televizijskog obraćanja, uvjeravajući ju da je se osjeća dobro.

Ali, gabonski vojnici očito nisu bili impresionirani njegovim povratkom pred kamere, nazvavši ga "jadnim prizorom" i "bespoštednim pokušajem zadržavanja na vlasti". Pozvali su vojnike u ostatku zemlje da zauzmu autobuske i željezničke stanice, aerodrome i skladišta streljiva "za dobro zemlje", javlja Radio Frans Internacional.