latinica  ћирилица
07/01/2019 |  10:04 ⇒ 10:04 | Autor: SRNA

Patrijarh Kiril: Božić je dobar razlog za pružanje ljubavi, brige i pažnje

Božić je dobar razlog za pružanje ljubavi, brige i pažnje ljudima u vašem okruženju, rekao je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril povodom Božića.
Patrijarh Kiril (Foto: rs.sputniknews.com/) -
Patrijarh Kiril (Foto: rs.sputniknews.com/)

On je u televizijskom obraćanju povodom jednog od najvećih praznika kod pravoslavnih hrišćana rekao da postoje i drugi ljudi kojima je potrebna podrška.

"Mora da postoji neko osim vas kome je potrebna vaša podrška. Božić je sjajna prilika da pokažete najbolje ljudske kvalitete i ljudima poklonite radost i ljubav", istakao je Kiril.

Ruski patrijarh naglasio je da čak i mala djela čine ovaj svijet ljubaznijim i svjetlijim, te da ih svako može učiniti, jer je Bog uz ljude.

Kiril je podsjetio da se društvo oduvijek gradilo na principima podjele i pozvao na suprotstavljanje takvom "grešnom aspektu", prenio je TASS.

"Ljudsko društvo oduvijek se gradilo na principima podjele: srećni i nesrećni, pametni i ograničeni, bogati i siromašni. Ova lista mogla bi da bude duga", izjavio je Kiril.

Poglavar ruske crkve napominje da je Isusu Hristu svaka osoba podjednako važna, bez obzira na zaradu i društveni status, i da Hristos svojim rođenjem u štali, gdje pored životinja dobija skromne poklone siromašnih pastira i kraljevske poklone od mudraca sa istoka, pokazuje da materijalni uslovi nisu važni Bogu.

"Neka vas Božić inspiriše da činite dobra dijela i neka uz vas budu blagoslov rođenog Spasitelja i neka vam pomogne u životu. Neka vas Bog čuva", dodao je Kiril.