latinica  ћирилица
07/01/2019 |  10:08 | Autor: SRNA

"Najveća prijetnja za BiH su migranti"

Balkan je u novu godinu ušao sa starim problemima, koji će se usložnjavati onoliko koliko to budu htjeli i dozvoljavali zapadni centri moći, a najveća bezbjednosna prijetnja, posebno za BiH, je novi veliki migracioni talas, što mnogi zanemaruju, ocijenio je Rajko Petrović sa Instituta za evropske studije u Beogradu.

Petrović je izjavio Srni da sporazum iz Marakeša predviđa povoljniji status za izbjeglice, a da oko četiri miliona njih čekaju u Turskoj da krenu ka Evropi novom migrantskom rutom koja se stvara iz Grčke, preko Albanije Crne Gore ka BiH prema Hrvatskoj.

"Sukobi koji smo imali na graničnom prelazu Maljevac kod Velike Kladuše i kampa Salakovac govore da ćemo morati da se pripremimo za velike izazove koje migracije nose", rekao je Petrović.

On je ukazao da je u zapadnoj BiH lokalno stanovništvo, koje je muslimansko, pružilo jasan otpor i pobunilo se zbog raspoređivanja migranata na tom području jer su njihova bezbjednost i način života narušeni i ugroženi.

"Dakle, postoji otpor. Oni se bune jer su, prema evidenciji Policijske uprave u Bihaću, u više od 200 incidenata na tom području učestovali migranti i preko 40 krivičnih dijela se vezuje za njih", rekao je Petrović.

On je naveo da za sada svi lideri iz regiona poručuju da njihove zemlje neće biti stacionari, ali da taj stav neće moći da se održi.

"Građani zemalja EU su sve više zabrinuti što može da stvori pritisak da migranti više ne budu primani nego da se određen broj šalje u zemlje koje nazivamo `predstražom` Evrope - na Balkan", rekao je Petrović.

On je naglasio da se u javnosti uopšte ne govori da je Sobranje Makedonije produžilo vanredno stanje na granicama sa Srbijom i Grčkom, koje traje od 2015. godine.

"To što traje četiri godine dovoljno govori o dubini problema sa kojom se ta zemlja suočava, a što može imati posljedice na region", rekao je Petrović.

On je rekao da novi talas migranata na Balkanu prati suprotan proces - demografsko pražnjenje tog prostora.

"Drastičan je pad stanovništva u svim balkanskim državama od Bugarske do Hrvatske. To je jedan od ključnih problema", rekao je Petrović.