latinica  ћирилица
07/01/2019 |  10:41 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Vulin: Ako Plenković traži istinu, onda treba i da je prihvati

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, povodom njegovih neprimjerenih izjava za pravoslavni Božić o velikosrpskoj agresiji i suočavanju sa istinom, da, ako traži istinu u odnosima između Srbije i Hrvatske, onda treba i da je prihvati.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

"Istina je da Srbi rođeni u Hrvatskoj nisu mogli da budu agresori na Hrvatsku. Istina je da je Hrvatska u zločinačkoj akciji `Oluja` ubila više od 2.000 i proterala 220.000 Srba, državljana Hrvatske", rekao je Vulin.

On je naglasio da je istina da je prije zločinačke "Oluje", za koju niko nije odgovarao, Hrvatska protjerala još oko 200.000 Srba, državljana Hrvatske, posebno iz gradova u kojima čak nije bilo ni oružanih sukoba.

Vulin je izrazio žaljenje što je hrvatskoj politici vječita tema Srbija i što u Hrvatskoj ne mogu da se uzdrže od napada na Srbiju i vrijeđanja srpskog naroda, čak ni u danima velikih pravoslavnih praznika, prenijeli su beogradski mediji.

On je reagovao na izjavu Plenkovića, datu na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, da je istina ključna za pomirenje i da se ona odnosi na to da je Hrvatska "bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima".

Plenković je rekao da je Hrvatska moderna, a Srbija treba da se suoči sa prošlošću.