latinica  ћирилица
07/01/2019 |  14:09 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Vladika Amfilohije: Brojni grijesi crnogorske vlasti

U svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske služene su božićne liturgije, a centralnu liturgiju u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje sveštenstva i molitveno učešće mnogobrojnih vjernika.
Podgorica - božićna liturgija - Foto: SRNA
Podgorica - božićna liturgijaFoto: SRNA

Pred sveto pričešće pročitana je Božićna poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Na kraju liturgije mitropolit Amfilohije čestitao je Božić sabranom vjernom narodu, posebno djeci.

On je u besjedi ukazao da crnogorska vlast ne priznaje obnovljenu Cetinjsku bogosloviju, iako je ona već iznjedrila više od 20 generacija bogoslova.

"Nije to ni čudo, jer su oni nasljednici onih koji su ukinuli Bogosloviju, ubili mitropolita Јoanikija i više od 120 sveštenika nakon Drugog svjetskog rata. Oni koji su vaspitavani na duhu bogoubistva i bratoubistva samo nastavljaju tu politiku", naveo je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da su brojni grijehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija - stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i Metohiji i uvođenje sankcija Rusiji.

"Sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid je što oni danas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkvenih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima", istakao je vladika Amfilohije.

Prema njegovim riječima, to je sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti.

Vladika Amfilohije rekao je da bi vlasti u Crnoj Gori da otimaju hramove sagrađene prije 1920. godine, proglašavajući ih za državne, navodeći da je to "još jedno bezumlje".

Prema njegovim riječima, veliki je grijeh i odricanje crnogorske vlasti od Kosova i Metohije i predavanje Metohije, za čije oslobođenje su poginuli mnogi Crnogorci, "u ruke onih koji su stid i sram za časni albanski narod – razbojnicima i enverhodžistima".

"To je stid i sram vlasti, a ne Crne Gore, jer Crna Gora to ne prihvata", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Amfilohije rekao je da je "veliki sram da je Crna Gora vladike Danila, Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Petra Drugog Tajnovidca lovćenskog uvela sankcije svetoj Rusiji" i dodao da Crna Gora nikada nije mogla i ne može bez Rusije.

Djeca s vjeronauke pri podgoričkom hramu izvela su praznični program.