latinica  ћирилица
07/01/2019 |  14:48 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Đoko i Mileva Đorđević - heroji koji su izrodili petnaestoro djece

Božićna radost, kada se proslavlja rađanje života nad životima, najbolji je povod i da se prisjetimo velikih heroja u prošlom vijeku, roditelja koji su rađali brojno potomstvo. Među njima, Đoko i Mileva Đorđević iz Bara kod Foče koji su u skladnom braku izrodili petnaestoro djece.

Sedamdesetpetogodišnji Slavko Đorđević jedan je od petnaestoro djece Đoka i Mileve Đorđević. Rijetkost u istoriji Milevi daje titulu heroine – od osam sinova i sedam kćerki, dva puta rađala je dvojke i jednom trojke. Od kojih su dobili 24 unučadi i 34 praunučadi. 

"Petoro je nažalost mnogo prije mene preminulo. Nisam ih upamtio, a ovo desetoro je bilo živo do ovog zadnjeg rata. Bilo je šest sinova i četiri sestre. Za vrijeme rata jedno je ubijeno, a poslije rata je dvoje preminulo", rekao je Đorđević.

U porodičnom skladu su od zemljoradnje i stočarstva stvarali, a da nikad nisu otišli ljekaru. Slavko penzionisani medicinar ističe da je majka nosila teret života sa ocem, ali i sama je iznosila i najteže bitke. 

"Moja majka se sama porađala. Sama je podvezivala pupčane vrpce. To mi nikako nije jasno, ali znam i da je imala lagane porode", dodao je on.

Živjeli su u omalenoj kući - spavaća soba i kuhinja sa ognjištem i verigama. Posebno su čuvali i poštovali blago - stoku. Njena vrijednost ogleda se i u običajima o Božiću.

"Sjećam se dobro. Otac je dovodio vola do vrata i davao mu hrane. Bio je tako miran, kao da je znao što dolazi. On je bio jedna vrsta položajnika", istakao je Đorđević.

Čestiti heroji svog vremena doživjeli su duboku starost. Đoko je preminuo u 85.godini 1992.godine, a Mileva trinaest godine kasnije u devedetdevetoj godini.