latinica  ћирилица
07/01/2019 |  15:35 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

I ove godine Unija pekara Srbije organizovala lomljenje božićne česnice

Ispred Hrama svetog Save u Beogradu i ove godine Unija pekara Srbije organizovala je lomljenje božićne česnice. Ova tradicionalna manifestacija održana je 28. put, a oni najsrećnije ruke u česnici su pronašli zlatnik, kojih je ove godine bilo čak 33.

Pred Beograđanima ove godine dvije velike česnice, sa 33 zlatnika, koji simbolizuju broj godina Isusa Hrista. Uz tradicionalni hrišćanski pozdrav Mir Božji – Hristos se rodi, patrijarh Irinej je čestitao Božić, uz poruku da se mir i radost usele u naša srca i duše.

"Ovo je česnica koju Beograd, hrišćani Beograda prinose Gospodu kao uzdarje za sva dobra koja je od Gospoda primio", rekao je patrijarh srpski Irinej.

Pekari su se ove godine posebno potrudili da naprave česnicu koja po mnogo čemu prevazilazi prethodne.

"Ove godine smo pravili česnicu za Ginisa, pošto je ovo 800 godina autokefalnosti SPC. Napravili smo česnicu od 3,5 metra, sastavljenu iz 5.000 dijelova, sa 33 dukata, utrošeno je 200 kila testa i pravili smo je dobrih 12 sati. Pet kvalitetnih majstora je česnicu pravilo 12 sati", naveo je potpredsjednik Unije pekara Srbije Marko Dragićević.

Druga česnica stigla je iz Grocke, bila je teška oko 180 kilograma i sastavljena iz 2.500 dijelova. Lomljenju česnice najviše su se obradovali najmlađi, koji su uprkos hladnom vremenu, s roditeljima došli do Hrama svetog Save. Јoš ako su pronašli zlatnik – sreći nije bilo kraja. 

Osmomjesečna Danica i mala Maša prvi put prisustvuju lomljenju česnice, a već su u njoj pronašle zlatni novčić.

"Mir Božji, Hristos se rodi, želim svima lijepo da proslavite praznik, da budete zdravi, nasmijani, veseli". istakla je Daničina majka Јasmina. 

"Prve godine smo i došli, pošto imamo i bebu malu, pa prošle godine je ona bila mala, i prvi put smo došli i dobili paricu", dodala je Mašina majka Јovana.

Pekari su dijelili i paketiće, balone i krstiće. Lomljenje Božićne česnice organizovano je u okviru manifestacije Božićno seoce kod Hrama svetog Save, u okviru koje se različitim programima obilježavaju pravoslavni praznici do 28. januara.