latinica  ћирилица
07/01/2019 |  15:38 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Božić u porodici Đukić iz Oštre Luke

U svim hramovima i crkvama prijedorske regije služena je Božićna liturgija i pročitana božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja. Božić je praznik rađanja novog života, praznik djece, roditeljstva i porodice. Vjernici su ovaj veliki praznik proslavili tradicionalno u krugu porodice i u skladu sa običajima svog kraja. Priču donosimo iz Oštre Luke iz porodice Đukić.

Petočlana porodica Đukić iz Oštre Luke proslavu Božića započela je odlaskom na liturgiju. Nakon toga uslijedio je božićni doručak. Ivana i Maja su na fakultetu, a najmlađi Ivan ide u osnovnu školu. Božić je prilika da se okupe.

"Najviše mi znači zbog toga što mogu da sjednem sa svojom porodicom, da se zajedno pomolimo Bogu i da zajedno jedemo"
Kuća porodice Đukić svečano je uređena. 

"Јutros smo išli na službu. Ustali smo negdje oko šest sati. Svake godine to radimo. To je inače tradicicija i u našoj porodici, inače i u ovome kraju. Proslavom Božića i Hristovog rođenja, mi vjekovnu tradiciju srpskog naroda na ovom području pratimo i samim tim dajemo poštovanje prema našim precima", istakao je Radenko Đukić.

U porodici Đukić za Božić priprema se bogata trpeza.

"Za Božić tradicionalno, kao i svake godine, sprema se cicvara, peče se pečenica, pita, salate razne", navela je Nataša Đukić.

Radenko Đukić uputio je čestitku svim pravoslavnim hrišćanima, koji danas proslavljaju Božić, tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi". 

"Pogotovo bih želio da pozdravim našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas božićuju", poručio je on,