latinica  ћирилица
07/01/2019 |  15:41 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Lomljenje Božićne česnice u Han Pijesku

Po ugledu na druge sredine, skupštinska većina u opštini Han Pijesak, predvođena načelnikom Vladom Ostojićem, organizovala je prvi put lomljenje Božićne česnice u kojoj su bila tri zlatnika. Sreću da pronađu zlatnike imala su djeca, koja su u velikom broju prisustvovala ovoj Božićnoj svečanosti.

Zlatnike u Božićnoj česnici koji predstavljaju svetionike u duhovnom i sveopštem napretku pronašla su djeca na koje se najviše i prenosi blagoslov i blagodat Božija.

Za one koji su darivali zlatnike današnji masovni odziv djece i radost na njihovim licima nagovještavaju, poslije teških godina za ovu opštinu, više sreće i blagodati u 2019.

"Nadam se da će ovo prerasti u tradiciju. Nadam se da od Božića 2019., a za dva dana je i Dan Republike Srpske, da sve ide nabolje za naš narod i našu zemlju". poručio je načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić.

Pripremanje česnice prečnika metar i po bio je veliki izazov za lokalne pekare koji su osim umijeća unijeli i puno ljubavi u ovaj zadatak.

"Prvi put je da pravimo ovu veliku česnicu. Napravili smo veliki pleh i poredali više od 300 zemički", istakao je vlasnik pekare "Vuk" Ivan Vuković.

Zlatnike težine tri, dva i gram i po, darivalo je devet odbornika skupštinske većine u opštini Han Pijesak sa namjerom da ova lijepa Božićna manifestacija preraste u tradiciju.