latinica  ћирилица
07/01/2019 |  16:47 ⇒ 18:45 | Autor: TANЈUG

Službe u srpskoj crkvi u Holandiji otkazane zbog prijetnji

Obilježavanje Božića u pravoslavnoj crkvi u holandskom gradu Najmegenu otkazano je iz predostrožnosti zbog prijetnji, nakon upozorenja policije, rečeno je Tanjugu u Crkvenom odboru parohije Sveti Sava.
Otkazane službe u srpskoj crkvi u Holandiji - Foto: Twitter
Otkazane službe u srpskoj crkvi u HolandijiFoto: Twitter

"Večernja služba za Badnje veče i današnja Božićna liturgija u crkvi u Najmegenu otkazane su zbog prijetnji na koje nas je upozorila holandska policija. Cijela ulica bila je blokirana, istraga je u toku, imamo neke nezvanične informacije, ali ne možemo ništa da kažemo", rekao je za Tanjug potpredsjednik Crkvenog odbora Gorana Živanović.

Prema njegovim riječima, služba je iz predostrožnosti održana u 15 kilometara udaljenom manastiru.

Sveštenik Dušan Erdeljan rekao je za Tanjug da su saznali da je prijetnja bila usmjerena na pravoslavlje, odnosno na crkvu u kojoj liturgije, pored Srba, drže i Rusi i Grci.

Erdeljan je naveo da im se obratio i zamjenik gradonačelnika Najmegena, a da policija čini sve da pronađe onoga ko stoji iza prijetnji.

Najmegen je grad sa nešto manje od 200.000 stanovnika. Nalazi se 120 kilometara od Amsterdama, odnosno 15 kilometara južno od Arnema, blizu njemačke granice.

Vjernici SPC su o toj situaciji obavješteni na sajtu lokalne parohije Sveti Sava.