latinica  ћирилица
08/01/2019 |  10:45 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Obilježavanje 9. januara; Položeni vijenci (FOTO/VIDEO)

Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" danas je počelo obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je obaveza Republike da se sjeća svih koji su za nju dali život i istakla da će se u narednom periodu raditi na jačanju svijesti o značaju opstanka Srpske i osnaživanja njenih institucija.

"Oni su Republiku Srpsku, koja je rođena u miru, odbranili u ratu, i zbog toga danas uživamo slobodu", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon polaganja vijenaca poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike.

Ona je naglasila da je u prethodnom periodu urađeno mnogo, a da je cilj jačati Republiku Srpsku i njene institucije.

"Namjeravamo da jačamo svijest o važnosti opstanka Srpske i našoj obavezi da mi koji djelujemo u okviru institucija zajedno sa narodom radimo na jačanju Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona očekuje da se ubuduće svi okupe oko svih važnih događaja i svega što su interesi Republike Srpske.

"Da ne vodimo računa o tome kojoj političkoj partiji pripadamo, već da razumijemo da su, kada je riječ o interesu Srpske, svi u okviru jedne partije koja se zove jaka Republika Srpska", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se dan rođenja Republike Srpske ove godine obilježava u miru i u stabilnoj Republici, koja zna kuda ide sigurnim koracima ka jačanju, razvoju i održavanju političke stabilnosti.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je uoči Dana Republike - 9. januara obaveza odužiti se onima koji su dali najsvetije za slobodnu Srpsku.

"Obaveza svih koji obavljaju bilo koju značajnu funkciju jeste da sačuvamo Republiku Srpsku i njene institucije, te gradimo bolju Republiku poželjnu za život", rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon polaganja vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija".

On je naglasio da poslije 9. januara svi treba da se okrenu radu i kreiranju politika koje će poboljšati život u Republici Srpskoj i od nje napraviti evropsku destinaciju, a od Banjaluke grad u koji će dolaziti ljudi iz evropskih prijestonica.

"Kao predsjednik Vlade učiniću sve da, uz pomoć predsjednika Republike /Željke Cvijanović/ i srpskog člana Predsjedništva BiH /Milorada Dodika/, takve rezultate i ostvarimo", poručio je Višković.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska uvijek bila sinonim za državnost i slobodu i primjer iskonske težnje naroda slobodne civilizacije koji su željeli da imaju svoju državu.

 
"Republika Srpska je, kao izraz ljubavi ovog naroda, dokazala da je u gotovo nemogućim uslovima opstala i jačala u uvjerenju da treba da preživi sve izazove", rekao je Dodik novinarima nakon polaganja vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike.

Dodik poručuje da u Federaciji moraju da se pomire sa činjenicom da Srpska postoji. Za njega napadi na policiju nisu slučajni, jer je MUP Srpske jedna od najjačih institucija u Republici Srpskoj.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je 9. januar - Dan Republike Srpske najveći i najsvetiji datum u srpskom narodu u Republici Srpskoj.

"Kada ne bismo imali ovaj datum i kada ne bi njega mogli da proslavljamo, ne bismo imali ni druge niti bi mogli slobodno da ih proslavljamo", rekao je Stevandić novinarima, nakon polaganja vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Stevandić je napomenuo da je 9. januar iznad svih datuma u Srpskoj i zahtijeva razumijevanje, kao i političko jedinstvo i poštovanje onih koji su stvorili Republiku Srpsku.

On je rekao da bez Republike Srpske srpski narod ne bi postojao na ovom prostoru, zaključujući da svi treba da svoje lične, partijske i druge interese podrede tome radi budućnosti djece.

Vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" vijence su položili i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić.

Vijence su položili i predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te predstavnici Saveza opština i gradova Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić.