latinica  ћирилица
08/01/2019 |  11:13 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Brešanov novi film na udaru desničara

Desni hrvatski portali obrušili su se na novi film Vinka Brešana "Koja je ovo država?", satiričnu komediju u kojoj ratni veterani preispituju vrijednosti društva i s tim ciljem otkopavaju grob prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.
Vinko Brešan (Foto: bilselbattal.com) -
Vinko Brešan (Foto: bilselbattal.com)

Film je, prema zvaničnim podacima, samo tokom vikenda u bioskopu pogledalo 23.000 ljudi, što je rekord u Hrvatskoj.

Međutim, desni portali optužuju Brešana da se "ruga svemu što je hrvatsko", te da "uvijek ima novca koliko mu treba, dok za filmove o hrvatskom domovinskom ratu nikad gotovo niko ne da nijedne kune".

Brešan je optužen da stalno snima slična ostvarenja, a da mu ne pada na pamet da napravi igrani film o Vukovaru, Škabrnji ili o, kako desničari navode, "agresiji" na Hrvatsku.

Desni portali, inače brojni u Hrvatskoj, tvrde da Brešanov film prati "moćna propagandna mašinerija", ali ne navode konkretno o čemu je riječ.

Oni Brešanu zamjeraju, kako sugerišu, "brutalnost" i cinizam, poput situacije u filmu kada Umjetničko društvo "Vuk Karadžić" pjesmom "slavi" pokojnog Tuđmana ili kada četvoro ratnih penzionera u dresovima najpoznatijih hrvatskih fudbalera otvaraju Tuđmanov grob i kradu njegov sanduk.

Nakon velikog uspjeha Hrvatske na Mundijalu u Rusiji, Brešan smatra da je red da se lopta malo spusti na zemlju i da se, makar i na ovakav način, hrvatski fudbalski reprezentativci "umoče u blato", pišu desni portali.

Oni Brešana stavljaju u istu ravan sa režiserom Oliverom Frljićem, koji je odavno na meti desničara zbog svojih politički angažovanih predstava u kojima nema tabu tema.

Režiserima poput Brešana odlično ide prikupljanje novca, a zatim i humor, prije svega, na račun Hrvatske, rata, Katoličke crkve, Hrvata i Tuđmana, tvrde desni portali.

Uprkos početnoj velikoj gledanosti u Hrvatskoj, ovi portali prognoziraju da će Brešanov film imati najveći uspjeh u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, te da će tamo "pokupiti sve `Zlatne arene`".

Vinko Brešan je režirao neke od najgledanijih hrvatskih filmova tokom posljednjih dvadesetak godina poput ostvarenja - "Kako je počeo rat na mom ostrvu", "Maršal" i "Sveštenikova djeca".