latinica  ћирилица
08/01/2019 |  11:22 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

SPC neće priznati autokefalnu ukrajinsku crkvu

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da Srpska pravoslavna crkva sigurno neće priznati autokefalnu ukrajinsku crkvu koja je "osnovana pod američkim blagoslovom i predstavlja kičmu antiruskog projekta u Ukrajini".
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd) -
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

- Moskva stoga mora da nađe način da zaštiti svoje stanovništvo u Ukrajini koje će biti ugroženo - upozorio je Raković.

On je rekao da trenutno većina vjernika u Ukrajini ostaje vjerna kanonskoj crkvi, ali da je u toku proces koji vrlo lako, uz vaspitanje budućih generacija, može dovesti do toga da raskolnici preuzmu primat.

Raković ukazuje da je odluka carigradskog patrijarha Vartolomeja da dodijeli autokefalnost raskolničkoj crkvi u Ukrajini posljedica direktnog miješanja Vašingtona, čime je dobijena garancija za buduću sigurnost Carigradske patrijaršije u Istanbulu.

- Grka u najvećem turskom gradu gotovo više i nema, i Carigradska patrijaršija je posljednji ostatak Vizantije, nekadašnjeg grčkog srednjovjekovnog carstva. Oni se drže samo zato što im Amerikanci garantuju bezbjednost i Turke onemogućavaju da naprave neki korak, sličan onima iz 1919. i 1974. godine, od Maloazijskog do Kiparskog rata - smatra Raković.

On navodi da je odlukom o autokefalnosti narušen kanonski poredak pravoslavnog svijeta i sada je sve moguće.

- Vartolomej nije izgubio primat u pravoslavnom svijetu sada kada je priznao autokefalnost raskolničkoj "pravoslavnoj crkvi Ukrajine", već onda kada je tako nešto najavio - naglasio je Raković.

On je ocijenio da su odnosi SPC i Carigradske patrijaršije složeni.

- Srpska pravoslavna crkva ima ulogu mediteranske i slovenske crkve istovremeno. Јasno je da je ona na strani kanonskog poretka, prema kojem su Rusi u pravu, ali sigurno neće ulaziti u konfrontaciju sa Carigradskom patrijaršijom. Ne znamo kuda će sve ovo da odvede. Ovo je revolucionarni korak - rekao je Raković.

On smatra da većina pravoslavnih crkava neće priznati odluku vaseljenskog patrijarha, ali da će biti i onih koje će to učiniti, kao i neutralnih.

- Veliko pitanje jeste da li će druge crkve priznavati svete tajne koje će "pravoslavna crkva Ukrajine" vršiti, odnosno da li će priznavati krštenja i vjenčanja. Otvoreno je i pitanje kako će se priznanje autokefalnosti odraziti na pitanje crkvene imovine u Ukrajini. Vrlo lako može doći do otimačine - rekao je Raković.

Prema njegovom mišljenju, nakon odluke carigradskog patrijarha sve je moguće, pa čak i da se Bugarska pravoslavna crkva lati pokroviteljstva nad "makedonskom pravoslavnom crkvom", kao što su neki makedonski jerarsi zahtijevali prošle godine.