latinica  ћирилица
08/01/2019 |  12:38 | Autor: RTRS

Položeni vijenci na Spomen-kosturnicu palim borcima VRS (FOTO)

Povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske danas su položeni vijenci na Spomen-kosturnicu na banjalučkom Gradskom groblju, gdje su pohranjeni posmrtni ostaci 670 lica koja još nisu identifikovana.
Delegacije polažu vijence na Spomen-kosturnicu palim borcima VRS - Foto: RTRS
Delegacije polažu vijence na Spomen-kosturnicu palim borcima VRSFoto: RTRS

Vijence su položili delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem, a u kojoj su bili i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Vijenac je položila i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj su bili poslanici Davor Šešić, Goran Selak i Marinko Dragišić.

Poslanik Socijalističke partije u NSRS Goran Selak istakao je da 9. januar predstavlja praznik kojim narod Republike Srpske treba da se ponosi, ali I da oda dužnu počast borcima Vojske Republike Srpske koji su stvorili Srpsku.

- Dan Republike Srpske je veliki praznik za naš narod. Prije 27 godina, rođena je Republika Srpska, a za njen opstanak u ratnim godinama mnogi su podnijeli velike žrtve. Zato je ovo prilika da odamo počast borcima Vojske Republike Srpske koji su u njene temelje ugradili svoje živote. Naša dužnost je da ih se sjećamo, da ih pominjemo i da budemo zahvalni jer danas živimo u slobodnoj Republici Srpskoj. Naša obaveza je da to sjećanje čuvamo i za sledeće generacije koje će slaviti 9. Јanuar. Da oni koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku nikad ne budu zaboravljeni – istakao je Selak.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragan Vuković, delegacija Vijeća naroda Srpske u kojoj su bili Franc Sošnja i Vojislav Gligić, te predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i Saveza opština i gradova Srpske.

Vijenci su položeni i na grobnicu 12 banjalučkih beba.