latinica  ћирилица
08/01/2019 |  12:38 | Autor: RTS

Mogerini prištinskoj delegaciji: Neophodno ukinuti takse

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini sastala se u Briselu sa prištinskom delegacijom koju je u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom 15. decembra formirao kosovski parlament.
Federika Mogerini (Foto: Council of the European Union) -
Federika Mogerini (Foto: Council of the European Union)

Tom prilikom razmijenjena su mišljenja o stanju dijaloga, a visoka predstavnica je ponovila neophodnost ukidanja taksi koje su kosovske vlasti uvele za robu iz centralne Srbije, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove.

"Pozdravljajujući formiranje delegacije, visoka predstavnica je njihovo prisutvo u Briselu ocijenila kao signal prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije, što je i neophodan uslov za dalji EU put Kosova, ali i kao potrebu zajedničkog rada na dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU, saopšteno je u EEAS.

Kako je navedeno, današnji sastanak sa članovima novooosnovanog tima Prištine bio je prilika da se razmijene mišljenja o dijalogu.

"U tom kontekstu visoka predstavnica ponovila je i hitnost povlačanja carinskih tarifa koje je vlada Kosova uvela krajem prošle godine", navodi se u Briselu.

Mogerini je ocijenila da je za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodna klima koja doprinosi dobrosusjedskim odnosima, gdje su prethodno postignuti sporazumi primijenjeni i poštovani i gdje se izbjegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu sa krajnjim strateškim ciljevima i interesom.