latinica  ћирилица
08/01/2019 |  12:48 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

Odbor: Za Srbe u FBiH posla nema

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH u saopštenju za javnost upozorava da se na teritoriji FBiH sistematski, planski i organizovano Srbima krši pravo na zaposlenje.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Odbor navodi, da u novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo, koju čine premijer kantona i 12 kantonalnih ministara, ima samo jedan Srbin.

Novoformirana Vlada Unsko-sanskog kantona koju čine premijer i devet ministara nema nijednog Srbina ministra.

U ministarstvima Federacije BiH je česta pojava da se Bošnjaci u prijavi na konkurs izjašnjavaju kao Srbi da bi dobili posao, navodi Odbor.

U administraciji MUP-a Unsko-sanskog kantona je zaposleno samo 1,74 odsto Srba, iako su Srbi činili preko 30 odsto stanovništva 1991. godine. 

U MUP Sarajevskog kantona je zaposleno 3,04 odsto Srba, a Srbi su na teritoriji tog kantona činili oko 30 odsto stanovništva.

Struktura zaposlenih po nacionalnoj pripadnosti u ministarstvima, upravama i javnim preduzećima na nivou FBiH i na nivou kantona je ponižavajuća za srpski narod. Česta je pojava da kantonalna ministarstva i javna preduzeća nemaju  nijednog zaposlenog Srbina, navode iz Odbora za zaštitu prava srba u FBiH.

U administrativnim službama 70 opština FBiH se na prste ruku mogu pronaći zaposleni Srbi, a česti su primjeri opština da nije zaposlen nijedan Srbin, iako je prema popisu bilo i preko 20 odsto Srba. Izuzetak su opštine Drvar, Grahovo, Bosanski Petrovac i Glamoč.

U danima kada srpski narod obilježava pravoslavni Božić i dočekuje Pravoslavnu novu godinu, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ukazuje da su Srbi u FbiH konstitutivni samo "na papiru", hiljade srpskih sela nisu obnovljena i vlasti FBiH na svim nivoima se "trude" da Srbi potpuno nestanu sa područja FBiH, zaključuje Odbor u saopštenju, koje je potpisao predsjednik Odboras Đorđe Radanović.