latinica  ћирилица
08/01/2019 |  13:12 | Autor: SRNA

Popović: Srbija će uvijek štititi Srpsku

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović čestitao je Republici Srpskoj i njenim građanima veliki praznik - Dan Republike, te naglasio da će Srbija biti uvijek tu da podržava i štiti Srpsku.
Nenad Popović (foto: RAS Srbija) -
Nenad Popović (foto: RAS Srbija)

"Čestitam našoj braći preko Drine veliki praznik - Dan Republike Srpske. Želim im svaki napredak i razvoj, a danas posebno unutrašnju stabilnost i nacionalno jedinstvo", naveo je Popović u čestitki.

On je ocijenio da je Republika Srpska, čiji praznik na Svetog Stefana proslavlja čitav srpski narod, plod istrajne i nepokolebljive borbe Srba za svoju slobodu, pravoslavnu vjeru, tradiciju i za svoju budućnost.

"Posle teškog stradanja sredinom prošlog veka, probuđeni iz zabluda jugoslovenstva i lažnog bratstva i jedinstva, srpski narod preko Drine je shvatio da isključivo u sopstvenoj državi, oslonjen na svoju snagu i inspirisan herojstvom i idealima svojih predaka, može sačuvati svoja ognjišta i živote", istakao je Popović.

Popović je naglasio da je Republika Srpska stvorena velikim žrtvama srpskog naroda i njegovom neugasivom željom za slobodom i nacionalnom nezavisnošću za koju se Srbi bore još od vremena Cara Lazara, Karađorđa, Miloša i Njegoša.

On kaže, da iako su sve sile zapadnog svijeta bile protiv stvaranja Republike Srpske, i kada su je bombardovale i činile sve da je destabilizuju i razgrade, niko nije mogao kod Srba da uništi tu snažnu i neuništivu želju za sopstvenom nacionalnom državom.

"Zato nam je Republika Srpska i danas primer kako treba da čuvamo naše nacionalne interese, a pre svega naše Kosovo i teritorijalni integritet Republike Srbije", naglasio je Popović.

Prema njegovim riječima, junaci koji su stvorili Srpsku u borbi su nosili ideju da je ona ostvarenje sna srpskog naroda preko Drine da ima svoju državu.

"Tako i danas ne smemo odustati od toga da je Kosovo Srbija i da će tako, koliko god bile teške okolnosti, ostati zauvek", istakao je Popović.

Popović je naglasio da će Srbija uvijek biti tu da podržava, pomaže i štiti Republiku Srpsku, te da nikada neće dozvoliti da se namjere pojedinih zemalja o njenom uništenju ostvare.

"To je zavet Srbije i čitavog srpskog naroda. Živela Republika Srpska!", istakao je Popović u čestitki.