latinica  ћирилица
08/01/2019 |  14:38 | Autor: SRNA

Dačić: Јedini interes - jaka i stabilna Srpska

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je jedini interes Beograda jaka i stabilna Republika Srpska i poručio da Srbiji niko ne može zamjeriti na izjavama da je životno zainteresovana za Banjaluku i Srbe koji žive u Srpskoj.
Ivica Dačić (Foto: Anadolija) -
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)

"Ako /turski predsednik Redžep Tajip/ Erdogan može da poruči da je Sarajevo turska žila kucavica, zašto mi ne možemo da kažemo da smo životno zainteresovani za Republiku Srpsku?", pita Dačić.

On je apelovao i da svi u Srpskoj vode računa o interesima Republike.

Dačić je rekao za Tanjug da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, podsjetivši da je Srpska međunarodno priznat entitet, isto kao i muslimansko-hrvatska federacija u okviru BiH.

On je ocijenio da je krajnji cilj mjera i pooštrene retorike iz regiona - slabljenje Srbije, kako bi priznala nezavisnost Kosova, a možda i redefinisanje BiH.

"Možda se razmišlja i o promeni Ustava, Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dačić.

On, povodom tvrdnji da je policija Srbije reagovala na protestima "Pravda za Davida" u Banjaluci, navodi da to predstavlja pokušaj uvlačenja Beograda u tu krizu sa namjerom da Srbija bude predstavljena kao destabilizujući faktor u regionu.

"Interes Srbije nije da destabilizuje Republiku Srpsku niti da se meša u tamošnje političke odnose, a naročito da učestvuje u nekim policijskim akcijama", poručuje Dačić.

On je apelovao da se svi okrenu budućnosti i sa Srbijom traže zajedničke interese, istovremeno napominjući da se ne može očekivati da Srbija vodi politiku za tuđe, a ne svoje nacionalne interese.

"Srbija želi dobre odnose sa svima, ali biti Evropljanin ne znači biti antisrbin. Biti Evropljanin znači zalagati se i za svoje nacionalne i državne interese", poručio je Dačić.