latinica  ћирилица
08/01/2019 |  16:30 ⇒ 09/01/2019 | 08:56 | Autor: SRNA

Srpska formirala institucije, bošnjački vrh to izbjegava

Senat Republike Srpske konstatovao je danas da bošnjački politički faktori ne žele da na nivou Federacije i BiH formiraju vlast, te da je jedino Srpska nakon oktobarskih izbora u BiH formirala sve institucije zakonodavne i izvršne vlasti.

Sekretar Senata Siniša Karan rekao je nakon sjednice ovog savjetodavnog tijela, održane povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike, da je Srpska usvojila najvažnija reublička dokumenta poput budžeta i Programa ekonomskih reformi.

On je izjavio novinarima da je na sjednici Senata bilo riječi o NATO i evropskim integracijama, kao i uticaju međunarodne zajednice na Srpsku.

Kada je riječ o ekonomskim izazovima, Karan je rekao da je Senat konstatovao da je makroekonomsko i fiskalno stanje Srpske već 16 kvartala sasvim dobro.

"Notirali smo i nekoliko ključnih problema - problem migracija generalno i bezbjednosno, kao i pitanja zdravstvenog sektora, obrazovnog sektora kroz povezivanje tržišta rada i tog sektora, te sive ekonomije. Posebno je apostrofirano pitanje demografije", naglasio je Karan.

Član Senata Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je na sjednici razgovarano o razvojnim politikama Srpske u narednom periodu, te konstatovano da su posljednjih godina na tom planu ostvareni značajni i pozitivni rezultati.

"To je jedna od važnih konstanti na kojima će se graditi društveno-ekonomski razvoj za 2019. godinu", naveo je Mirjanić.

On je naglasio da su na vrijeme konstituisane sve institucije i da Srpska ima ozbiljnu šansu da ove godine napravi još snažniji korak na planu ukupnog razvoja.

"Centralno pitanje je razvoj privrede i u tom smislu rukovodstvo i institucije Srpske dobili su punu podršku Senata da razrade mjere i mehanizme za realizaciju utvrđenih ciljeva koji će biti od interesa Republike", rekao je Mirjanić i dodao da su u vezi s tim podržane aktivnosti predstavnika Srpske na nivou BiH.

Član Senata Srpske Milimir Mučibabić rekao je da Federacija BiH čini vrlo ozbiljna nastojanja da ne dođe do političke legitimacije zajedničkih institucija.

On je istakao da akcenat treba staviti na Dejtonski ustav, podsjetivši da su Srpskoj u ime zajedničke države, nasilno i, ponekad, na prevaru oduzimane nadležnosti.

Član Senata Јelena Guskova rekla je da će senatori u narednom periodu raditi efikasnije na planu unutrašnje i spoljne politike Srpske.

Sjednici Senata u Palati Republike predsjedavala je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, a prisustvovali su predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i brojni članovi Senata, koji je savjetodavno tijelo najviših republičkih institucija.