latinica  ћирилица
08/01/2019 |  16:53 ⇒ 16:55 | Autor: SRNA

Amerika snizila diplomatski status delegacije EU u Vašingtonu

Vašington je snizio diplomatski status Delegacije EU u Vašingtonu, a da o tome nije zvanično obavijestio ambasadora.
Vašington - Bijela kuća  (Foto.sfgate.com) -
Vašington - Bijela kuća (Foto.sfgate.com)

Potez nije bio najavljen i znači da je EU, sa stanovišta američke vlade, pala sa nivoa suverene države na nivo međunarodne organizacije. Diplomate u Briselu vjeruju da nije u pitanju stvar protokola, već da postupak Vašingtona ima političku pozadinu. Brisel od Vašingtona zahtijeva objašnjenje za takav potez.

Izvori iz EU potvrdili su da Brisel i Vašington raspravljaju o tom problemu i da se još razmatra zvaničan odgovor EU.

Portparol Evropske komisije rekla je novinarima da je došlo do određene izmjene protokola SAD prema EU i da se trenutno vode diskusije o mogućim implikacija za delegaciju EU u Vašingtonu.

Delegacija EU primijetila je 2018. godine da njenog ambasadora u Vašingtonu ne pozivaju na određene događaje, a razlog je izašao na vidjelo na dan sahrane bivšeg američkog predsjednika DŽordža Buša starijeg, 5. decembra.

Prema riječima evropskog diplomate, u Vašingtonu su diplomate odavale posljednju počast, a ambasador EU Dejvid O'Saliven nije kao do tada prozvan po hronološkom redu, u skladu sa dužinom mandata, već posljednji.

Kada su se evropske diplomate raspitale šta se događa, organizatori sahrane su potvrdili da su O'Salivenov diplomatski status i status misije EU smanjeni. Diplomate vjeruju da se to dogodilo još krajem oktobra ili početkom novembra.