latinica  ћирилица
08/01/2019 |  18:44 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Na svjetske i regionalne izazove odgovoriti jačanjem institucija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u tradicionalom intervjuu za RTRS uoči Dana Republike, rekla je da Srpska mora jačati svoje institucije, jer u regionu i svijetu dešavaju se mnogi nestabilni procesi.

"Mi u Republici Srpskoj ne možemo se posmatrati kao neko izolovano ostrvo, jer to nismo. Ne možemo se mjeriti sa onim državama koje su veće, brojnije, koje imaju sve instrumente velikih država i na taj način napreduju", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Republika Srpska može da razvija svoju ekonomiju i da jača svoje institucije.

"Pratimo sve procese u regionu. Možemo izvući zaključak da je situacija nestabilna, ali sve to možemo posmatrati i globalno. Moramo to sve posmatrati i u kontekstu Evropske unije. Uporno ponavljam, jer znam da sam u pravu, EU je imala pogrešan pristup prema zapadnom Balkanu. Imala je nejednak odnos prema državama, ali i prema narodima, što je izazvalo određene frustracije", naglasila je predsjednica Republike Srpske.

Poručila je da je napredak ostvaren u ambijentu dvostrukih pravila međunarodne zajednice koju su bili na štetu Republike Srpske.