latinica  ћирилица
09/01/2019 |  00:01 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Deveti januar - sinonim za slobodu (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska obilježava 9.januar - Dan Republike, nastale odlukom Skupštine srpskog naroda u BiH, 9. januara 1992. godine.
9. januar - Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
9. januar - Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je danas na svečanom prijemu da Srpska rođendan obilježava u miru i stabilnosti.

"Svjesni da ćemo morati još više raditi da budemo jaki, da je sačuvamo od svih mogućih neprijatelja", dodala je predsjednica Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci, na prijemu povodom obilježavanja Dana Republike, da ovaj dan Srpska obilježava sa posebnom emocijom.

"Ovaj 9. januar obilježavamo sa posebnom emoocijom, jer ga proslavnjamo u miru, i želimo da pošaljemo najbolje emocije. Republika Srpska je zemlja mira i slobode", istakao je Dodik.

Patrijarh srpski Irinej rekao je na svečanom prijemu povodom Dana Republike da je Srpska nastala kao potreba srpskog naroda da se okupi.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je Dan Republike Srpske praznik uspješnog dijela BiH koji se razvija u svim oblastima - u ekonomiji, kulturi, obrazovanju.
"Drago mi je da Rusija ima prijateljske odnose sa Republikom Srpskom i uvjeren sam da ti odnosi imaju najbolju budućnost", rekao je Ivancov novinarima nakon prijema u Administratuvnom centru Vlade Republike Srpske povodom proslave Dana Republike.

Svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovao je i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vekio.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio (lijevo) na svečanom prijemu povodom 9. januara

U Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci održana je Svečana akademija povodom 9.januara - Dana Republike Srpske.

Svečana akademija (Foto: RTRS)

U Banjaluci je održan i svečani defile povodom Dana Republike Srpske.

Dan Republike Srpske (Foto: RTRS)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi.

"Ta sloboda je izgrađena na ruševinama bivše zemlje. Važno je da se danas okupimo oko 9. januara jer se okupljamo oko slobode, našeg identiteta, svega što je važno za jedan narod", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon Svete arhijerejske liturgije koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

On je naglasio da srpski narod gradi tu slobodu da bi razvijao sve svoje vrijednosti - vjeru, kulturu, obrazovanje, sport, ekonomiju, lokalnu zajednicu i cijelu Republiku.

"Danas je važan dan u istoriji Republike Srpske. Ponosan sam što branim Srpsku na svakom mjestu i želim joj sve najbolje, kao i svakom pojedincu koji u njoj živi bez obzira na vjeru i naciju", istakao je Dodik.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas u Banjaluci da se Srbi vraćaju vjeri i Bogu, što je dobar znak da će nadvladati sva iskušenja koja ih, kao i uvijek, prate.

U obraćanju nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, patrijarh Irinej je rekao da Republika Srpska slavi Svetog arhiđakona Stefana - prvomučenika koji je položio život za svog Gospoda.

Na Trgu Krajine sve je spremno za svečani defile.

Na Gradskom stadionu u Banjaluci održane su posljednje pripreme i postrojavanje učesnika defilea povodom Dana Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović povodom 9. januara - Dana Republike, odlikovala je zaslužne institucije i pojedince.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović odlikovala premijerku Srbije Anu Brnabić Ordenom Republike Srpske na lenti, koji joj je dodijeljen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Odlikovanja - Orden Republike Srpske na lenti Ana Brnabić (Foto:Sputnik)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je sa najvišim rukovodstvom Republike Srpske u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci obavio lomljenje slavskog kolača, povodom Svetog arhiđakona Stefana.

Liturgija povodom 29. januara, Dana Republike Srpske (Foto: RTRS)

Svečanom činu prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministri - energetike i rudarstva Petar Đokić, saobraćaja i veza Neđo Trninić, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Obredu je prisustvovao i načelnik Generalšataba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Banjaluka - liturgija - patrijarh (Foto: SRNA)

Patrijarh Irinej (Foto: SRNA)

Sve ovo možete pratiti u cjelodnevnom otvorenom programu RTRS-a

Policija je pojačala mjere bezbjednosti. Građanima, koji budu željeli da prate svečani defile, savjetuje se da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu. Ugostiteljski i drugi objekti, u širem centru grada su zatvoreni kao i veći broj ulica.

Dan Republike-Brod
Foto: RTRS

Dan Republike-Ugljevik
Foto: RTRS

Dan Republike-Mrkonjić Grad
Foto: RTRS

Dan Republike Brizbejn Australija
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Dan Republike Banja Luka
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Dna Republike Srpske - Zeleni Vir
Foto: RTRS

Dan Republike Srpske - Zeleni Vir
Foto: RTRS

Laktaši Dan Republike
Foto: RTRS

Dragočaj Banja Luka
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Laktaši Dan Republike
Foto: RTRS

Trebinje Dan Republike
Foto: RTRS

Modriča Dan Republike
Foto: RTRS

Gacko - obilježen Dan Republike
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Kifino selo-Nevesinje
Foto: RTRS

Knežica
Foto: RTRS

Povelić
Foto: RTRS

Prijedor Dan Republike
Foto: RTRS

Šipovo Dan Republike
Foto: RTRS

Brod Dan Republike
Foto: RTRS

Derventa Dan Republike
Foto: RTRS

Pale Dan Republike
Foto: RTRS

Kozarska Dubica Dan Republike
Foto: RTRS

Donji Vakuf Dan Republike
Foto: RTRS

Banjaluka Dan Republike
Foto: RTRS

Modriča Dan Republike
Foto: RTRS

Vrbanja Dan Republike
Foto: RTRS

Banjaluka Dan Republike
Foto: RTRS

Crvena zvezda Dan Republike
Foto: RTRS

Derventa
Foto: RTRS

Brezik - Laminci
Foto: RTRS

Banjaluka Dan Republike
Foto: RTRS

Kosovo i Metohija
Foto: RTRS

Novi Grad Dan Republike
Foto: RTRS

Banjaluka - Česma
Foto: RTRS

Istočno Sarajevo
Foto: RTRS

Teslić
Foto: RTRS

Trebinje
Foto: RTRS