latinica  ћирилица
09/01/2019 |  09:15 ⇒ 09:29 | Autor: Agencije

Dobitnici Zlatnog globusa stižu na 47. Fest

Neki od filmova koji su u nedelju nagrađeni priznanjem Zlatni globus Holivudskog udruženja stranih novinara, drugom najvažnijom holivudskom nagradom poslije Oskara, biće prikazani na predstojećem 47. Festu, najavio je Cebef.
Fest - Foto: RTRS
FestFoto: RTRS

Film "Favoritkinja" Јorgosa Lantimosa otvoriće 47. Fest, a glavna glumica ove crnohumorne istorijske drame Olivija Kolman dobila je Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u komediji.

Kolmanova je na platnu oživjela zaboravljenu britansku kraljicu Anu, koja vrijeme radije troši na trke jastoga nego na vladanje kraljevstvom, što koriste dvije dvorske dame koje se bore za mjesto vladarke iz sjenke.

Zlatni globus za najbolji film - mjuzikl ili komediju, otišao je u ruke reditelja Pitera Farelija za ostvarenje "Zelena knjiga", koje će takođe biti prikazano na Festu.

Film je smješten u šezdesete i prati prefinjenog pijanistu Dona Širlija, koji kreće na turneju po američkom jugu i kao vozača angažuje neotesanog izbacivača iz Bronksa (Vigo Mortensen).

Maheršala Ali nagrađen je Zlatnim globusom za ulogu Širlija, a Nik Valelonga, Brajan Kiri i Piter Fareli za najbolji scenario ove duhovite i inspirativne priče o neobičnom prijateljstvu u doba rasne segregacije.

Glen Klouz je osvojila svoj treći Globus za naslovnu ulogu u filmu "Supruga".

Ona tumači suprugu čuvenog pisca koja nakon 40 godina života u njegovoj sjenci počinje da preispituje svoj život i to upravo dok ga prati na putu za Stokholm, gdje treba da primi Nobelovu nagradu za književnost.

Redžina King osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu "If Beale Street Could Talk".

Ovo ostvarenje reditelja Barija DŽenkinsa, poznatog po ostvarenju "Mjesečina", govori o borbi mlade Afroamerikanke koja se trudi da dokaže nevinost svog nepravedno osuđenog ljubavnika, a Kingova tumači majku glavne junakinje.

Kristijan Bejl osvojio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u komediji za film "Glas", u kome igra Dika Čejnija koji se trudi da postane najmoćniji potpredsjednik u istoriji SAD.

Sva pomenuta ostvarenja srpska publika će premijerno imati priliku da pogleda na Festu koji će biti održan od 22. februara do 3. marta.

Cjelokupan program festivala biće objavljen 24. januara.