latinica  ћирилица
09/01/2019 |  09:54 ⇒ 10:03 | Autor: SRNA

Udruženje Srba iz Hrvatske: Srpska da sačuva teritoriju i narod

Udruženje Srba iz Hrvatske, u ime nekoliko stotina hiljada izbjeglih i prognanih Srba iz bivše Republike Srpske Krajine i Hrvatske, čestitalo je Srpskoj 9. januar - Dan Republike, sa željom da sačuva svoju teritoriju i narod.
Udruženje Srba iz Hrvatske (Foto:jadovno.com) -
Udruženje Srba iz Hrvatske (Foto:jadovno.com)

"Znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za sve njene stanovnike", naglašava se u čestitki.

Iz Udruženja navode da je Republika Srpska od osnivanja prošla težak period osporavanja, ali je od svega toga bila jača volja i ljubav naroda opredijeljenog da očuva njene institucije i snagu.

Oni ističu da je, zahvaljujući Republici Srpskoj, srpski narod opstao na ovim prostorima i sačuvao identitet i slobodu.

"Želja nam je da u narednim godinama još više oživi privredu, izradi infrastrukturu, ojača obrazovni sistem, očuva kulturnu baštinu i sve snage usmjeri na demografsku politiku", ističe se u čestitki, koju je potpisao generalni sekretar ovog udruženja Milojko Budimir.

Udruženje očekuje da će najavljena deklaracija Srbije i Republike Srpske ići u tom pravcu na dobrobit srpskog naroda jer bi tako i prognani Srbi iz Hrvatske konačno mogli da riješe brojne probleme sa kojima se decenijama susreću.

Srbi iz Hrvatske ističu da su zahvalni narodu Republike Srpske koji im je pritekao u pomoć u vrijeme njihovog progona, kada su i mnogi Krajišnici iz zapadnih krajeva BiH morali da napuste vjekovna ognjišta.

"Zahvalni smo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović koji i dalje pomažu našem prognanom narodu ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Srbiji i stalno pronalaze riječi koje su melem za naše rane", dodaju iz ovog udruženja.

Oni navode da bez pomoći Republike Srpske i njenog naroda ne bi bilo ni najveće duhovne i kulturne manifestacije Srba iz Hrvatske - "Krušedolskog sabora" svake godine posljednje subote u maju kod Manastira Krušedol na Fruškoj gori, povodom progona Srba iz Zapadne Slavonije u akciji "Bljesak".

Republika Srpska danas slavi 27. rođendan.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.