latinica  ћирилица
09/01/2019 |  10:55 ⇒ 14:41 | Autor: RTRS

Proslava Dana Republike širom Srpske (FOTO/VIDEO)

U opštinama i gradovima Republike Srpske, svečano i dostojanstveno se obilježava 9. januar - Dan Republike.
Gradiška - obilježen Dan Republike - Foto: SRNA
Gradiška - obilježen Dan RepublikeFoto: SRNA

Svečano danas i u Trebinju. Polaganjem cvijeća na spomenik braniocima Trebinja 1991-1996. počelo je obilježavanje Dana Republike. Predstavnici grada, Boračke organizacije, udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" nakon polaganja cvijeća poručili su da se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su dali svoje živote za slobodu u kojoj živimo.

Predsjednik trebinjske Skupštine Boračke organizacije Pero Mišeljić rekao je da je 9. januar poseban dan, kako zbog onih koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, tako i zbog svih boraca koji su je branili.

Predsjednik "Nasljeđe" Saša Pešikan rekao je da je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda sa ove strane Drine.

- Stvaranjem Republike Srpske rečeno je "ne" svim zločinima koji su se dešavali našem narodu u proteklim vijekovima - rekao je Pešikan, ističući da je za Republiku Srpsku proliveno mnogo krvi.

U 16 časova, tradicionalno, kolona automobila okićenih zastavama Srpske proći će ulicama Trebinja, a večeras u 20 časova veličanstven vatromet sa platoa na Crkvini biće kruna današnjeg slavlja na jugu Republike Srpske.

Veliko slavlje povodom Dana Republike priredila je omladina Bijeljine iz naselja Bogdanović plac.

U Šamcu su položeni vijenci na centralni spomenik palim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih su 362 bila sa šamačkog područja.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da se danas šalje poruka da je potrebno jedinstvo Srba, kao i ostalih naroda koji žive u Srpskoj jer se samo tako može sačuvati Republika.

- Uvijek pružamo ruku svim ljudima dobre volje i svim drugim narodima koji žive u Republici Srpskoj i BiH jer je kompromis o ključnim pitanjima preduslov da u privrednom i u svakom drugom aspektu Srpska i BiH idu naprijed - rekao je Milićević.

Polaganjem cvijeća i parastosom na centralnom gradskom spomeniku, navijačka grupa "Grobari Foča" i ove godine je, kao i prethodnih, povodom krsne slave i Dana Republike Srpske odala poštu poginulim srpskim borcima i civilima iz posljednjeg rata.

Navijači beogradskih "crno-bijelih", među kojima ima i djece poginulih boraca, položili su cvijeće uz natpis "Zahvalni potomci - navijači Partizana". Pomen poginulim srpskim borcima i civilima služio je sveštenik Darko Đogo.

U Spomen-hramu na Vučijaku položeni vijenci kod spomenika na kojem su uklesana imena 626 boraca poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Prnjavorčani mogu biti ponosni na svoje heroje koji su učestvovali u najznačajnijim bitkama širom Republike Srpske", rekao je predsjednik opštinske Boračke organizacije Vlado Živković.

Polaganju vijenaca na Vučijaku prisustvovala je i delegacija Opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih boraca. Predsjednik ove organizacije Boro Peulić rekao je da su svi koji su stvarali Republiku Srpsku, kao i oni koji su izgubili najmilije u otadžbinskom ratu ponosni na 9. januar.

Načelnik opštine  Darko Tomaš rekao je da je Republika Srpska nastala kao potreba, prije svega, srpskog, ali i svih drugih naroda koji u njoj žive.

U Derventi je, povodom Dana Republike Srpske, ispred centralnog spomen-obilježja služen pomen za 608 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ove opštine, položeni vijenci, te upriličen svečani prijem."Imamo Republiku Srpsku koju smo izvojevali. Istina, koštala je jako puno, koštala je i Derventu 608 poginulih i 3.000 ranjenih. Ne može se to tek tako zanmarivati", rekao je načelnik Dervente Milorad Simić.

"Otadžbina se brani radom, razvojem, ljubavlju i mislim da mi u Derventi to veoma dobro radimo", dodao je Simić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić, uz čestitku za Dan Republike, istakao je da su za Republiku Srpsku izginuli ljudi u najboljim godinama, te da zbog toga svi imaju obavezu da je čuvaju i brane.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Ugljevik Јovan Marinković istakao je da su borci Vojske Republike Srpske najzaslužniji za njeno stvaranje, a da je zadatak svih koji danas uživaju u slobodi da je čuvaju, razvijaju i vode u prosperitet.

"Neka nam živi i neka se svakim danom sve uspješnije i snažnije razvija naša Republika Srpska", rekao je Marinković.

Podsjetio je da su borci ti koji su stvarali Republiku Srpsku, ali je istakao ulogu i značaj privrednika i svih koji danas čine mnogo da mladi ostaju i žele da žive na svojoj zemlji.

"Četiri duge i teške godine u ratu borci su Srpsku branili u rovovima po zimi i svim neprilikama, i sve je to bilo sa ciljem da se stvori država Srpska i da se odbrani srpski narod, ne želeći da se ugrozi sloboda drugih naroda koji žele da žive u Srpskoj", rekao je Marinković.

On je naglasio da srpski narod želi "svoje da slavi, a tuđe da poštuje".

Dan Republike obilježen je danas u Gradišci kulturno-umjetničkim programom koji je priređen na otvorenoj sceni Kulturnog centra. Načelnik opštine Zoran Adžić naglasio je da je 9. januar jedan od najvažnijih datuma u skorijoj istoriji srpskog naroda na ovim prostorima.

"Na 27. rođendan Republike možemo da kažemo da Srpska nije inat, nego ljubav i sigurnost srpskog naroda na ovim prostorima. Republika Srpska daje mogućnost Srbima da je sa svim drugim narodima razvijaju onako kako žele i da čuvaju uspomenu na sve one koji su ugradili živote u njene temelje", rekao je Adžić.

U svečanom programu učestvovali su mješoviti hor "Lira", KUD "Kolovit" i glumac Gradskog pozorišta iz Gradiške Draško Vidović.

U Petrovu su povodom 9. januara - Dana Republike prislužene svijeće i položeno cvijeće za 226 boraca Vojske Republike Srpske koji su položili život za Srpsku. Načelnik opštine Ozren Petković naglasio je da je obaveza preživjelih da odaju počast onima koji su za Srpsku dali najviše što su mogli."Nama su u obavezu ostavili da čuvamo našu Republiku, da se u miru borimo za nju hrabro i odvažno, i da nikad ni na tren ne pokleknemo", rekao je Petković.

Dan Republike-Brod
Foto: RTRS

Dan Republike-Ugljevik
Foto: RTRS

Dan Republike-Mrkonjić Grad
Foto: RTRS

Dan Republike Brizbejn Australija
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Dan Republike Banja Luka
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Dna Republike Srpske - Zeleni Vir
Foto: RTRS

Dan Republike Srpske - Zeleni Vir
Foto: RTRS

Laktaši Dan Republike
Foto: RTRS

Dragočaj Banja Luka
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Laktaši Dan Republike
Foto: RTRS

Trebinje Dan Republike
Foto: RTRS

Modriča Dan Republike
Foto: RTRS

Gacko - obilježen Dan Republike
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Banja Luka Dan Republike
Foto: RTRS

Kifino selo-Nevesinje
Foto: RTRS

Knežica
Foto: RTRS

Povelić
Foto: RTRS

Prijedor Dan Republike
Foto: RTRS

Šipovo Dan Republike
Foto: RTRS

Brod Dan Republike
Foto: RTRS

Derventa Dan Republike
Foto: RTRS

Pale Dan Republike
Foto: RTRS

Kozarska Dubica Dan Republike
Foto: RTRS

Donji Vakuf Dan Republike
Foto: RTRS

Banjaluka Dan Republike
Foto: RTRS

Modriča Dan Republike
Foto: RTRS

Vrbanja Dan Republike
Foto: RTRS

Banjaluka Dan Republike
Foto: RTRS

Crvena zvezda Dan Republike
Foto: RTRS

Derventa
Foto: RTRS

Brezik - Laminci
Foto: RTRS

Banjaluka Dan Republike
Foto: RTRS

Kosovo i Metohija
Foto: RTRS

Novi Grad Dan Republike
Foto: RTRS

Banjaluka - Česma
Foto: RTRS

Istočno Sarajevo
Foto: RTRS

Teslić
Foto: RTRS

Trebinje
Foto: RTRS