latinica  ћирилица
09/01/2019 |  12:02 | Autor: SRNA

Perišić: Deveti januar - prkosni dan srpskog postojanja u BiH

Deveti januar - Dan Republike Srpske je prkosni dan srpskog postojanja u BiH, poručio je Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
Srđan Perišić (foto:BKTVNews) -
Srđan Perišić (foto:BKTVNews)

"Deveti januar je identitet Srpske i identitet Srba u BiH. Negacija tog datuma je negacija srpskog identiteta", naglasio je Perišić.

On je rekao da je Srpska ove godine odustala od ideje da Oružane snage BiH prisustvuju centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana Republike u Banjaluci.

"Hoćemo da uputimo poruku bošnjačkoj eliti da mi njima ne želimo da određujemo koje će datume oni da slave. Mi jesmo protiv tog 25. novembra koji oni obilježavaju uz prisustvo Oružanih snaga BiH. Mi imamo MUP Srpske, imamo svoje jedinice koje će prisustvovati obilježavanju. Kao gosti će biti prisutni i Srbi koji su u Oružanim snagama BiH", naveo je Perišić za Televiziju "Pink".

On je ukazao da negacija 9. januara, satanizacija i pritisci usmjereni na institucije Srpske, prije svega na MUP i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa slučajem "Dragičević" dolaze sa iste adrese, a cilj je smjena vlasti i dovođenje poslušnika.

"Cilj je da smijene vlast koja im ne odgovara i dovedu poslušnike koji će se uklopiti u njihovo viđenje Balkana i BiH u NATO-u", rekao je Perišić.

Prema njegovim riječima, Srbi u BiH i Republika Srpska smetaju NATO-u, jer je Srpska prepreka da BiH pod pritiskom, bez konsenzusa uđe u NATO.

"Poslije ulaska Crne Gore u NATO ogromni su pritisci da i BiH postane njihova članica. Traži se da se bez konsenzusa uđe u NATO. Republika Srpska je prepreka tome. Ukoliko se to dogodi može da se pozdravi sa svojim postojanjem", rekao je Perišić.

On je naveo da je Dodik neprestano izložen prijetnjama jer njegova politika ne odgovara zapadnim centrima moći i ne uklapa se u ono što oni žele, smeta globalističkim centrima u svijetu.

"Zbog toga i protesti. Zapadni centri moći su izgubili na izborima 7. oktobra. On /Dodik/ je njihova višemjesečna, ali i višegodišnja meta", rekao je Perišić.

On je ocijenio da je bezbjednost u Srpskoj na visokom nivou, da MUP Srpske radi svoj posao i da bezbjednost pod kontrolom zajedno sa MUP-om drže građani.

"Građani Republike Srpske su dosadašnje proteste koji su bili devet mjeseci prepoznali kao nešto što nije njihovo, kao nešto što treba da odbace", rekao je Perišić.

On je naglasio da je upravo MUP prvi na braniku Srpske, zbog čega je bio targetiran od novoobojene revolucije.

"Sve je bilo usmjereno na to da MUP Srpske bude prikazan kao nekakva paravojna formacija, koja ima ilegalne kampove za obuku i slično. MUP je targetiran jer je na braniku i zato što je to jedna od rijetkih institucija Republike Srpske koja nijednim djelićem nije prešla na BiH", zaključio je Perišić.