latinica  ћирилица
09/01/2019 |  14:32 | Autor: B92

Kako je Ajntraht doveo Јovića za samo 200.000 evra

Reprezentativac Srbije Luka Јović prvi dio sezone u Bundesligi završio je kao vodeći strijelac sa 12 golova na 15 utakmica.
Luka Јović - Foto: Getty Images
Luka ЈovićFoto: Getty Images

On tu poziciju dijeli sa Pakom Alkaserom iz Borusije Dortmund, ali interesantna priča je kako je srpski napadač uopšte završio u redovima Ajtrahta iz Frankfurta.

Velike zasluge za Јovićev dolazak u Frankfurt ima, prije svih ,sportski direktor Fredi Bobić koji je uspio da napravi genijalan potez tako što je doveo Luku na pozajmicu iz Benfike za svega 200.000 evra.

U ljeto 2017. Јović je sa svega 19 godina bio mnogima "van radara", a u redovima Benfike nije imao zapaženu minutažu, pošto je uglavnom igrao za drugi tim.

Međutim, Bobić je tom prilikom napravio takav dogovor da je osim pozajmice, u ugovor unio i klauzulu da ga klub po isteku iste može kupiti za samo sedam miliona evra, što je smiješno mala suma u poređenju sa tim kakav je njegov učinak, posebno u ovoj sezoni.

Takođe, važnu ulogu pri dolasku Јovića u Bundesligu imao je i bivši igrač Ajntrahta, Švajcarac Haris Seferović. On je takođe u ljeto 2017. riješio da ode u Benfiku, a interesantno je da interese oba fudbalera zastupa ista menadžerska agencija.

Bobiću nije bilo teško da, praktično, zamijeni igrače, a ko je više dobio, može se videti po učinku Јovića od kako je došao u Njemačku. Uz sve to, njemu je drastično porasla cijena na transfer tržištu i procjenjuje se da trenutno vrijedi oko 40 miliona evra.