latinica  ћирилица
09/01/2019 |  21:29 ⇒ 21:36 | Autor: dnevnik.ba

Zločin u Buhinim kućama: Cilj tzv. Armije RBiH istjerivanje Hrvata iz Srednje Bosne

Slavko Marin, rukovodilac odjela za branitelje i Domovinski rat Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH za Dnevnik.ba je komentarisao današnju 25. godišnjicu zločina tzv. Armije RBiH u Buhinim kućama nadomak Viteza za koji nitko još uvijek nije krivično odgovarao.
Alija Izetbegović (foto:dnevnik.ba) -
Alija Izetbegović (foto:dnevnik.ba)

"Masakr nad Hrvatima u Buhinim kućama kod Viteza bio je završni račun, zadnji pokušaj osvajanja Srednje Bosne. Za zločin nitko nije odgovarao", rekao je Marin.

Podsjetio je i da je glavni cilj tzv. Armije RBiH bilo protjerivanje Hrvata iz Srednje Bosne.

"Nezamislivo je da pored svih činjenica i argumenata, koje toliko ljudi zna, institucije BiH, ne rade ili ne žele raditi svoj posao", dodao je.

Prema njegovim riječima, nijedan bošnjački medij, a pogotovo javni servisi u BiH nisu na današnji dan našli mjesto za pomen žrtava u Buhinim kućama.

"Јavni servisi su utemeljeni radi svi građana BiH, samim tim i radi Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda. Zašto se onda sve žrtve ne mogu i neće tretirati jednako? Žrtve tzv. Armije RBiH tretiraju se kao sporadični incidenti, je li samim tim sporadično ubiti tolike ljude, čija imena postoje, čija se imena mogu pronaći u službenim dokumentima, a da nakon toliko godina nitko za to ne odgovara?", upitao se Marin.

Smatra i da javni mediji ovakvim činom pokazuju da žrtve nisu bitne, bitno je samo promovisanje određenih politika.

"Dokle god se budemo bavili samo takvim politikama, nećemo moći rješavati probleme koje imamo", rekao je.

Ipak, pored svega negativnog, kako je kazao, vjeruje da će počinitoci biti kažnjeni, kao i ostali odgovorni za sve posljedice teškog rata.

"Nadam se da će mediji postati objektivni, da će barem žrtve moći prikazati dostojanstveno. Da će ti isti mediji naći mjesta da jednako tretiraju žrtve i u Buhinim kućama i u Ahmićima, i u Križančevom Selu i u Srebrenici. To je jedini način da spoznamo tragediju koja nam se svima dogodila te da nastavimo graditi BiH za sve njene konstitutivne narode jednako", zaključio je Marin u razgovoru za Dnevnik.ba.

U Vitezu je danas obilježavanje 25. godišnjice zločina nad hrvatskim braniteljima i civilima u selu Buhine kuće kojeg su počinile jedinicee tzv. Armije RBiH 9. januara 1994. godine. Cilj bošnjačko-muslimanske vojske bio je, osvajanjem Buhinih kuća, inače hrvatskog sela, presjeći enklavu Lašvanske doline na dva dijela - Vitez i Novi Travnik i Busovača. Tog 9. januara 1994. godine u Buhinim kućama svirepo je ubijeno 27 Hrvata.

Najmlađa žrtva pokolja je dvogodišnji dječak Danijel Grbavac. Hrvatski branitelji su zarobljeni i masakrirani.