latinica  ћирилица
10/01/2019 |  07:56 ⇒ 12:05 | Autor: SRNA

Dačić: Hrvatska nek se izvini Srbima za genocid, pa nek onda dijeli lekcije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je Hrvatskoj da prvo treba da se izvini Srbima za genocid i etničko čišćenje u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, pa onda može da dijeli lekcije drugima o pomirenju.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je, reagujući na optužbe hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da svojim kritikama na račun premijera Hrvatske Andreja Plenkovića "otežava pomirenje", napomenuo da u Hrvatskoj sada živi samo 180.000 Srba, od 560.000 koliko ih je živjelo 1991. godine.

On je rekao da je pitanje da li reintegracija znači i vraćanje protjeranih, ili je to reintegracija samo onih koje nisu pobili, protjerali ili pokatoličili, kako je to isto izrekao Mile Budak.

Dačić je upitao i kako Srbi iz Hrvatske mogu da izvrše agresiju, sami na svoje teritorije gdje su živjeli.

On je istakao da je pomirenje moguće samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa, umjesto razlika.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je u utorak, 8. januara, izjavu Dačića, u kojoj je kritikovao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Hrvatsko Ministarstvo tvrdi da takve Dačićeve izjave predstavljaju "izvrtanje istorije i negiranje činjenica čime se otežava istinsko pomirenje".

Dačić je za "Blic" rekao da će najmanje trećina ambasadora Srbije tokom ove godine biti zamijenjena novim kadrovima.

Srbija ima 69 ambasada, a u 27 država diplomatama je istekao mandat, a rok službe se završio i ambasadorima pri UN i NATO.

Mandat je okončan i ambasadorima u Izraelu, Indiji, Јapanu, Kanadi, Kini, Kongu, Koreji, Kuvajtu, Angoli, Argentini, Albaniji, Australiji, Bjelorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Meksiku, Mjanmaru, Rumuniji, Rusiji, Ukrajini, Holandiji, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj, Makedoniji, Maroku, Tunisu.

U pojedinim od ovih ambasada diplomate su već dva mandata što je slučaj sa Moskvom i Tiranom.