latinica  ћирилица
10/01/2019 |  09:19 ⇒ 09:24 | Autor: TANЈUG

Osam žrtava lavina u Austriji (FOTO)

Na hiljade ljudi je zarobljeno u Austriji zbog obilnih snježnih padavina koje nikako ne staju, mnogi su potpuno odsječeni od ostatka zemlje, a do sada su lavine odnijele osam ljudskih života.
Snijeg u Austriji - Foto: Twitter
Snijeg u AustrijiFoto: Twitter

Više od 40 mjesta u pokrajinama Salcburg, Tirol, Donja Austrija i Štajerska su odsječeni od ostatka Austrije i do njih se ne može stići, zbog čega su proglašena kriznim zonama.

Više od 1.200 vojnika uključeno je u akciju spasavanja i izbavljenja građana iz zavejanih mjesta, a u intervencijama snabdijevanja koriste se i helikopteri.

Što se lavina tiče opasnost od snježnih odrona nikada nije bila tako visoka, i u čak četiri pokrajine proglašen je najviši, peti nivo opasnosti.

Gotovo svakodnevno se objavljuju vijesti o žrtvama lavina i do sada je snježni odron odnio osam žrtava.

 U Abtenauu nastradala su dva austrijska državljana, jedan slovenački skijaš, koji je skijao van piste poginuo je u Cauhenzeu, jedna Švajcarkinja i troje Njemaca izgubili su živote u pokrajini Forarlberg, a u srijedu poslije podne poginuo je i 16-godišnji tinejdžer u Sankt Antonu am Arlbergu.

Takođe se trenutno traga i za nekim nestalim licima u opštini Lilienfeld.

Austrijske vlasti strijepe da se ne ponovi drama od prije 20 godina kada je lavina pogodila opštinu Galtir i usmrtila 38 osoba, a povrijedila 50 lica.