latinica  ћирилица
10/01/2019 |  10:30 ⇒ 11:58 | Autor: SRNA

Kalinić: Sudbina Srpske je u našim rukama

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić rekao je da je ponosan na činjenicu da je Srpska u 27 godina svoga postojanja i pored objektivnih ograničenja definitivno bolji i uređeniji dio BiH i da je baš zbog toga sposobna da funkcioniše kao država za sebe.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

"Mi smo i danas izloženi brojnim pritiscima i osporavanjima izvana i iznutra.

Ali u 2019. godini treba da nastavimo svojim putem, naravno, ne ugrožavajući nikoga. Pri tome su za nas ključni strateški ciljevi - ekonomski napredak i politička konsolidacija, što uključuje i novi Ustav sa rehabilitacijom nasilno oduzetih nadležnosti", istakao je Kalinić u izjavi za Srnu.

Ako je Republika Srpska kao takva "dobrodošla" u postdejtonsku BiH, kaže Kalinić, onda treba da ostane u toj složenoj zajednici, a ako ne onda bez ikakve dileme - zna svoj put.

"U oblasti ekonomije najvažnije je da obezbijedimo razvoj realnog sektora i nova radna mjesta za mlade sposobne ljude. To je moguće samo dovođenjem domaćih i inostranih investitora kojima treba dati sve pogodnosti za otvaranje fabrika i povezivanje sa privredama regiona", ocijenio je Kalinić.

On je dodao da toga neće biti ukoliko politika ne osigura mir, stabilnost i pravnu sigurnost, jer niko neće uložiti novac u zemlju u kojoj nisu stabilne institucije i uređeni zakoni.

"Bojim se da o tome apsolutno ne vode računa neke političke stranke koje su u prvi plan stavile politiku manipulacije i liječenje frustracija jeftinom trgovinom ljudskim nevoljama i tragedijama. U trenutku kada smo suočeni sa svim kontroverzama i opstrukcijama predstavnika Republike Srpske na nivou BiH klizećom majorizacijom, ignorisanjem naših legalnih i legitimnih interesa u BiH bilo bi politički odgovorno da prije svega opozicija, ali i vlast u Republici Srpskoj proglase moratorijum na otvaranje i potenciranje svih onih pitanja u nekom razumnom vremenu koja mogu da podriju ustavni integritet Srpske i perspektivu njenog mirnog i stabilnog razvoja", istakao je Kalinić.

Naglasio je da bi svi trebali da shvatimo da je sudbina Republike Srpske, prije svega, u našim rukama i da nemamo drugu zemlju osim ove za koju su mnogi dali svoje živote.