X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/01/2019 |  10:46 | Izvor: SRNA

BiH: Polugodišnji ekonomski rast od tri odsto

BiH je u prvom polugodištu prošle godine ostvarila ekonomski rast od oko tri odsto u odnosu na isti period 2017. godine, podaci su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.
Rast - Foto: ilustracija
RastFoto: ilustracija

Ova stopa ekonomskog rasta predstavlja nastavak trenda iz 2017. godine i u rangu je regionalnog prosjeka.

Ako se pažljivije posmatra struktura ekonomskog rasta u BiH vidljiva su povećanja u okviru svih kategorija, osim javne potrošnje, navodi Direkcija u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja.

Najznačajniji doprinos ekonomskom rastu ostvaren je u okviru privatne potrošnje koja je tokom posmatranog perioda uvećana za 3,1 odsto.

Ova kategorija je visoko zastupljena u strukturi bruto domaćeg proizvoda /BDP/, pa se može konstatovati da je ona bila ključni generator ostvarenog ekonomskog rasta u prvoj polovini prošle godine.

Dvocifrena stopa rasta zabilježena je i u okviru ukupnih investicija, ali je, s obzirom na njihov nizak nivo zastupljenosti u strukturi BDP-a, njihov doprinos rastu bio nešto skromniji.

Zbog povećanja izvozne tražnje i svjetskih cijena pojedinih proizvoda tokom prvog polugodišta prošle godine došlo je do povećanja ukupne spoljnotrgovinske razmjene roba i usluga za oko osam odsto.

Na bazi trenutno rapoloživih kratkoročnih indikatora za deset mjeseci prošle godine može se zaključiti da je trend rasta ukupne ekonomske aktivnosti u BiH nastavljen.

U tom periodu je usljed povećanja električne energije došlo do povećanja fizičkog obima industrijske proizvodnje od 2,4 odsto.

Primjetno je slabljenje u okviru izvozno orijentisane prerađivačke industrije koja je na kraju posmatranog perioda zabilježila negativnu stopu rasta od 0,8 odsto.