X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/01/2019 |  12:05 | Izvor: SRNA

Odalović: Pripadnici OVK ne idu u Hag samo da svjedoče - oni će biti i optuženi

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da grupa bivših pripadnika takozvane OVK, koja danas odlazi u Hag, tamo ne ide da budu svjedoci, već da će biti na listi osumnjičenih i optuženi.
Veljko Odalović - Foto: Beta
Veljko OdalovićFoto: Beta

On je naglasio da se među pozvanima, koje će saslušati tužioci Specijalnog suda za ratne zločine, nalazi nekoliko visokih zvaničnika, pripadnika komandne strukture OVK.

"To je posebno važno jer smo mi, u saradnji sa specijalizovanim tužilaštvom, prikupili mnogo podataka i ukazali na direktnu povezanost ljudi koji su bili u komandnoj strukturi sa zločinima koji su bili počinjeni", rekao je Odalović.

On je izrazio nadu da Rusa Mustafa, Sulejman Seljimi i Remzi Šalja neće biti samo svjedoci već i optuženi, prenosi RTS.

Odalović je uvjeren da će istraga procesuirati predsjednika samoproglašnog Kosova Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja.

"Važno je i da osobe koje su na političkoj javnoj sceni, a koje su činile zločine, treba odatle da se uklone i da se utvrde njihove odgovornosti i budu sankcionisani", naglasio je Odalović.

On je naveo da Komisija za nestala lica Vlade Srbije i dalje vodi evidenciju o više od 580 lica srpske i nealbanske nacionalnosti koji su bili u oko 140 ilegalnih zatvora i naglasio da vjeruje da će istrage biti nastavljene jer postoji mnogo informacija i dokaza o zločinima.

"Mora da se sprovede i temeljna istraga o `Žutoj kući` i zločinima koji su tamo počinjeni", rekao je Odalović.