latinica  ћирилица
10/01/2019 |  13:20 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

Od sutra 12. Kustendorf

U Drvengradu, na Mokroj Gori, sutra će početi 12. Međunarodni filmski i muzički festival - Kustendorf, čiji je osnivač i umjetnički direktor proslavljeni režiser Emir Kusturica.
Kustendorf 2019. (Foto: blic.rs) -
Kustendorf 2019. (Foto: blic.rs)

Festival na Mećavniku, koji će trajati do 16. januara, tradicionalno će okupiti mlade filmske stvaraoce i velikane svjetskog autorskog filma.

Kustendorf će sutra uveče otvoriti direktor Festivala Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, a svečanosti će prisustvovati i glumac Slavko Štimac.

U 21.30 časova biće prikazan film Emira Kusturice "Pepe, jedan uzvišeni život", dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, bivšem urugvajskom predsjedniku.

Drugog dana Festivala u 17.00 časova biće prikazan film "Srećan kao Lazaro", italijanske rediteljke Aliće Rohvaher, a njega će na radionici predstaviti glumci Adrijano Tardiolo, Serđi Lopez i Luka Čikovani.

Trećeg dana biće prikazani filmovi "Bliski neprijatelji" i "Nježna ravnodušnost svijeta", koji će predstaviti reditelji David Oelhofen i Adilhan Јeržanov.

Marčelo Fonte biće gost četvrtog dana i predstaviće film "Dogmen" reditelja Matea Garonea, dok će dan kasnije biti prikazan film Vima Vendersa "Papa Franja: čovjek od riječi", a sa studentima će o ovom ostvarenju razgovarati producent Andrea Gambeta.

Braća Damijano i Fabio Dinoćenco će posljednjeg festivalskog dana govoriti o svom filmu "Dječaci plaču".

U okviru programa Retrospektiva velikana - biće prikazan film "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, a gost festivala biće glumac Met Dilan, koji će održati i radionicu.

Gosti festivala biće i glumci Slavko Štimac i Serđi Lopez, a filmovi "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, "Sjećaš li se Doli Bel?" Emira Kusturice, kao i "Vestern" Manuela Porijera izabrani su za retrospektivni program.

U takmičarskom programu će se naći 21 film domaćih i inostranih autora.

Za festivalske nagrade - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Njemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine Stana Katić, kanadsko-američka glumica, Slobodan Despot, pisac i izdavač iz Švajcarske i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audio-vizuelnih sadržaja.

Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodijeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Na konkurs je pristiglo 718 filmova, a izabrani su oni koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umijeću i autentičnom pogledu na svijet.

Takmičarski program Kustendorfa činiće 15 igranih, tri dokumentarna, dva animirana i jedan eksperimentalni kratkometražni film.

Tokom trajanja festivala u galeriji "Kapor" biće postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a dio programa festivala je i izložba fotografija povodom 70 godina Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće noćni život Kustendorfa.

Gosti će uživati u nastupima Orkestra narodne muzike braće Advahov i solista Valeriju Kaskaval i Kristi Traktor iz Moldavije, italijanskog muzičara Vinicija Kaposela, norveško-srpskog ansambla "Јovan Pavlović i Marko Marković bras bend", grupa Kal iz Srbije i vokalno-instrumentalnog sastav "Bilja Krstić i Bistrik orkestar".

Od osnivanja 2007. godine, kroz Kustendorf su prošli brojni mladi umjetnici koji godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni, što najbolje svjedoči o tome da se cilj ovog festivala - razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje.

Među brojnim eminentnim gostima koji su do sada posjetili ovaj festival su Nikita Mihalkov, Andrej Končalovski, Lav Dijaz, Paolo Sorentino, Ruben Estlund, DŽoni Dep, Žak Odijar, DŽim DŽarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi.

Kustendorf se održava u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i grupa TNSO.