latinica  ћирилица
10/01/2019 |  13:41 | Autor: SRNA

"Zahvalnost za odlikovanje general-majora Lisice"

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije u Brodu Zoran Vidić zahvalio je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović što je, na prijedlog ove organizacije, posthumno odlikovala general-majora Slavka Lisicu Orednom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.
Odlikovanja -
Odlikovanja

"Naš general Slavko Lisica to zaslužuje. Mještani nikada neće zaboraviti ko je najzaslužniji za oslobađanje Broda. Zahvalni smo što je priznanje uručeno 9. januara na Dan Republike", rekao je Vidić Srni.

On je podsjetio da je 7. oktobra 1992. godine tadašnji pukovnik Lisica rekao da je Brod slobodan i da je Vojska Republike Srpske /VRS/ izašla na rijeku Savu - prirodnu granicu Srpske.

General-major Lisica posthumno je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama Vojske Republike Srpske u oružanoj borbi sa neprijateljem i oslobođenje Srpske.

VRS je 7. oktobra 1992. godine zajedno sa generalom Lisicom koji je komandovao taktičkom grupom Doboj, oslobodila Brod, čijih je dvije hiljade Srba bilo utamničeno u sedam logora hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Tokom oslobodilačko-odbrambenog rata u Brodu su poginula 244 borca VRS, dok ih je ranjeno više od 700.

Na Trgu patrijarha Pavla u Brodu 6. oktobra 2016. godine otkrivena je bista generalu Lisici. Bistu je naručila Boračka organizacija.

General-major Slavko Lisica preminuo je 28. juna 2013. godine, nakon duže bolesti u 69. godini.