latinica  ћирилица
10/01/2019 |  13:58 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Trivić-Rover: Podrška učenju o nacionalnim manjinama

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić podržala je projekat takmičenja učenika osnovnih škola u poznavanju tradicije, kulture i običaja nacionalnih manjina u Republici Srpskoj i istakla da je potrebno uključiti veći broj škola u njegovu realizaciju.
Natalija Trivić i Franjo Rover - Foto: SRNA
Natalija Trivić i Franjo RoverFoto: SRNA

Trivićeva je danas sa predsjednikom Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjom Roverom razgovarala o aktivnostima ovog saveza u predstojećoj godini, kao i o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti podrške učenju o nacionalnim manjinama u osnovnim školama, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

"Nemjerljiv je značaj upoznavanja djece osnovnoškolskog uzrasta o kulturi i običajima nacionalnih manjina koje žive u Republici Srpskoj, kao i njihovim pravima", navela je Trivićeva.

Ona je, osvrnuvši se na podršku u smislu sufinansiranja programa u oblasti kulture koje realizuju udruženja nacionalnih manjina, podsjetila da je ovogodišnji grant za programe nacionalnih manjina 40.000 KM.

Rover rekao je da je zadovoljan saradnjom sa Ministarstvom prosvjete i kulture i školama u realizaciji takmičenja o nacionalnim manjinama.

"Potpisali smo Memorandum o saradnji u oblasti promocije, podrške i učenja o nacionalnim manjinama sa opštinom Prnjavor i gradom Prijedor i osnovnim školama sa područja ove dvije lokalne zajednice. Planirano je potpisivanje takvih memoranduma i sa Bijeljinom, Loparama i Ugljevikom", najavio je Rover.

On je pozvao Trivićevu da prisustvuje takmičenjima učenika, koja će biti održana tokom februara, a na kojima će biti predstavljeni tradicija, kultura i običaji nacionalnih manjina.