latinica  ћирилица
10/01/2019 |  14:43 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Sumnja u stvarnu namjeru reisa Kavazovića

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović još nije ukinuo paradžemate koji se prije tri godine nisu priklonili legalnoj Islamskoj zajednici, zbog čega postoji sumnja u njegovu stvarnu namjeru ukidanja ilegalnih džemata, saznaje Srna u bezbjednosnim strukturama.
Vehabije u BiH - Foto: RTRS
Vehabije u BiHFoto: RTRS

Iako je Kavazović vehabijama u 64 paradžemata dao rok do 1. marta 2016. godine da se integrišu u Islamsku zajednicu, to se nikada nije desilo.

U godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o vjerskim slobodama za 2017. godinu navedeno je da na teritoriji BiH i dalje djeluje 21 ilegalni džemat u kojem se okupljaju radikalni islamisti.

U posjedu Srne je i fotografija na kojoj se vidi Kavazović u društvu jednog od najtraženijih svjetskih terorista Nusreta Imamovića u vehabijskoj zajednici Gornja Maoča u vrijeme dok je Kavazović bio glavni muftija u Srebreniku, opštini kojoj pripada Gornja Maoča.

Tim više je pravo lice poglavara Islamske zajednice u BiH još nepoznato, s obzirom na to da je on kao reis zvanično osudio djelovanje paradžemata, ali da je još kao tuzlanski muftija 2007. godine stao u zaštitu Imamovića koji je i osnivač vehabijskih zajednica u Gornjoj Maoči i Gornjoj Dubnici.

Kavazović se još 2008. godine obračunavao i sa zvaničnicima BiH koji su htjeli da zavedu red u Gornjoj Maoči, paradžematu koji je pružio najjači otpor Islamskoj zajednici.

U Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ kažu da će Imamović, koji se nalazi na ratištu u Siriji i kojeg je Stejt department stavio na listu najopasnijih svjetskih terorista, biti uhapšen čim se pojavi u BiH.

Naveli su da je Imamović već duže vrijeme pod istragom i da raspolažu informacijama da se od decembra 2013. godine nalazi na sirijskom ratištu.

Imamovića je Stejt department stavio na listu deset specijalno označenih terorista zbog njegovog angažmana u Siriji.

Imamoviću je centar iz Beča prije šest godina dao zadatak da ujedini sve vehabije iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova koji ratuju u Siriji.

Združene policijsko-bezbjednosne snage su u februaru 2010. godine sa oko 600 pripadnika upale u Gornju Maoču, u okviru akcije "Svjetlost".

Spektakularna akcija završena je hapšenjem nekoliko lica, među kojima je bio i Imamović.

Ipak, Imamović i ostali pušteni su iz pritvora, a istraga i cijeli slučaj završili su u slijepoj ulici, pa se tako čak i zaboravilo na Maoču.

U BiH više niko ne nudi konkretno rješenje tog problema.

U vodu je pala i nada da će, ukoliko Islamska zajednica ne riješi problem paradžemata, taj problem da riješe institucije BiH nakon što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić priznao da ne postoji zakonska mogućnost da paradžemati budu ukinuti na silu.

Paradžemata, prema izvještajima bezbjednjaka u BiH, ima u čak u 19 opština u Federaciji BiH.