X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/01/2019 |  15:48 | Izvor: TANЈUG

Turska ratifikovala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom

Turski parlament ratifikovao je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.
Saradnja Srbije i Turske - Foto: ilustracija
Saradnja Srbije i TurskeFoto: ilustracija

Time su stvoreni uslovi da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dvije zemlje, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Zahvaljujući novom sporazumu o slobodnoj trgovini, Srbiji je po prvi put odobren bescarinski godišnji izvoz u Tursku 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona semena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda, navodi Ljajić.

"Pored kvota za navedene nove proizvode, sporazum Srbiji omogućuje i udvostručavanje dosadašnjih kvota za bescarinski izvoz graška, pasulja, kukuruza šećerca i suvih šljiva", dodaje ministar.

Ljajić je izrazio očekivanje da će novi sporazum o slobodnoj trgovini biti snažan podstrek za povećanje izvoza u Tursku i proširivanje obima robne razmjene dvije zemlje, koja je u 2018. godini prvi put premašila cifru od jedne milijarde evra.

Ministar ističe i da su danas u Beogradu otpočeli dvodnevni razgovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koju čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Јermenija i Kirgistan, koji bi trebalo da bude parafiran prilikom posjete Srbiji predsjednika Rusije Vladimira Putina 17. januara.

"Dobar dio teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se eksperti usaglase o još šest tarifnih linija", rekao je Ljajić.