X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/01/2019 |  17:06 ⇒ 20:43 | Izvor: RTRS

Slijedi serijska proizvodnja terenskog oklopnog vozila "Despot"

Terensko oklopno vozilo, "Despot" proizvedeno u Tehničkom remontu Bratunac, koje je juče prvi put predstavljeno na proslavi 27. rođendana Republike Srpske, izazvalo je veliku pažnju.

Ima višenamjensku upotrebu u policijskim, vojnim, protivterorističkim operacijama. Iz kompanije "Tehnički remont" najavljuju, da će nakon probne faze, uslijediti i serijska proizvodnja.

"Despot" je rezultat višegodišnjeg truda tima remontovih inženjera, mehaničara, planera i konstruktora. Ljudi koji su radili na njemu kažu da je sa pravom ponio epitet ponosa Republike Srpske. 

"Želimo da napravimo  jako moderno vozilo. Nadam se da će ući vrlo brzo u serijsku proizvodeu i biti broj jedan na svjetskom tržištu", rekao je diplomirani inženjer mašinstva Stefan Nikolić.

"Vozilo u suštini čini motor jačine do 240 kilovata uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem i dvobrzinski razvodnik pogona. Vozilo je 4h4 konfiguracije. Maksimalna nosivost će biti do 14 tona", naveo je konstruktor Saša Golijanin.

Proizveden u Bratuncu, nakon jučerašnje promocije tokom obilježavanja Dana Republike Srpske, DESPOT je našao mjesto u centru pažnje javnosti.

"Bravari, mehaničari, svi su dali maksimalni dio sebe da bi se predstavili sad 9. januara", izjavio je šef Razvojnog tima "Tehničkog remonta Bratunac" Tomo Bišević.

Vlasnik firme ističe da će "Despot" biti atrakcija i na međunarodnom sajmu vojne industrije 17 . februara u Abu Dabiju. Ovo vozilo, dodaje, s ponosom će predstavljati Republiku Srpsku.

"Ovo je samo jedan u nizu proizvoda", kaže vlasnik "Tehničkog remonta" Bratunac Slavenko Ristić.

 Osim "Despota" u Remontu uveliko rade na promociji i izradi novih proizvoda. Јavnosti su već predstavljeni pištolj tzv. "Vampir" i Mašina za deminiranje.