latinica  ћирилица
10/01/2019 |  18:39 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Budžet za agrar uvećan za 11 miliona maraka

Agrarni budžet Srpske u ovoj godini iznosi 71 milion maraka.

 Ove godine, budžet za poljoprivredu veći je za 11 miliona. Na koji način će ta sredstva biti raspoređena, biće poznato narednih dana, kada se očuekuju razgovori sa resornim ministrom. Poljoprivrednici već imaju spremne zahtjeve, za veće podsticaje i korekcije Pravilnika.

Proizvođači mlijeka neće tražiti velike promjene u Pravilniku o podsticajima. Zadovoljni su premijom od 30 f po litri mlijeka, ali će zahtijevati da se poveća podsticaj za priplodne junice sa dosadašnjih 250 na 1000 maraka, čime će se, kažu, unaprijediti stočarska proizvodnja.

"Farmeri treba da proizvode domaće junice kako ne bi smo išli da uvozimo i uvozimo bolest i škart iz drugih država. Ako mi budemo proizvodili priplodne junice u idućoj godini ćemo imati više grla", rekao je Ostoja Nikolić iz Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske.

Uzgajivači svinja očekuju veće podsticaje po tovljenoj svinji kako bi se izjadnačili sa uzgajivačima u Federaciji i Brčkom gdje su podsticaji 60 i 70 maraka, a zahtijevaće, kažu, ravnomjerniju raspodjelu i ukidanje limita.

"Nerealno je da jedna proizvodnja ima ograničenja, kao što je svinjogojstvo, tov bikova, a proizvodnja mlijeka i neka druga proizvodnja nema limite. Ako imamo mi, da se uvede i njima određeni limit, ili da se ukine svim proizvođačima", smatra Slobodan Petrić iz Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske

Nezadovoljni su voćari. Smetaju im proizvođači mlijeka za koje se nekoliko godina unazad izdvaja 60% agrarnog budžeta. Traže korekciju u raspodjeli i definisan budžet za voćarstvo.

"Kada je u pitanju premija za proizvedeno i predato voće, i kapitalna ulaganja, to bi bilo negdje od osam do deset miliona. Za voćare to je sasvim dovoljno", izjavio je predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

I povrtari očekuju više sredstava za podsticaj proizvodnje, ali i bolje uslove otkupa.

"Nama trebaju isključivo linije za sortiranje i pakovanje povrća koje bi bile na punktovima - Јanja, Crnjelovo i Trnjaci. Tako da bi smo zatvorili cijelo područje u smislu otkupa i organizovanja otkupa povrća", dodao je potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Rade Јovičević.

Sve grane proizvodnje imaće jednake uslove, povlaštenih neće biti, a podsticaji mogu biti samo veći nego prošle godine , poručuju iz resornog ministarstva.

"Naglasak u ovoj godini biće na transparentnosti korištenja sredstava i na nivelisanju nivoa podrške po granama proizvodnje sa naglaskom na povećanje sredstava za razvojne mjere podrške kao što su kapitalne investicije", kaže savjetnica ministra poljoprivrede Gordana Rokvić.

Nikakvih drastičnih promjena neće biti u novom Pravilniku u odnosu na agrarnu politiku koju ministarstvo provodi posljednjih godina, kaže Rokvićeva. Raspodjelu sredstava dogovoriće sa poljoprivrednicima.