latinica  ћирилица
10/01/2019 |  19:03 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Sobranje zasjeda o izmjenama Ustava

Sjednica Makedonskog parlamenta, na kojoj bi trebalo da budu usvojene izmjene Ustava o promjeni imena te države, odgođena je za sutra.

Albanska stranka BESA traži da bude izbačen pojam "makedonsko državljanstvo". Pregovori se nastavljaju večeras. Bude li udovoljeno Albancima, premijer Zoran Zaev izgubiće podršku osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, koje je ranije pridobio za promjenu imena Makedonije. Pred Sobranjem - demonstracije.

Јednu albansku partiju Zoran Zaev pridobio je tako što je prihvatio da se u Ustav unese da Makedonija graniči sa pet država među kojima i samoproglašenim Kosovom. Sa liderom Alijanse Albanaca, Zijadinom Selom, Zaev je dogovorio i da u preambuli Ustava piše građani "Sjeverne Makedonije" a ne Makedonci i ostali. Međutim, to nije dovoljno za albansku partiju Besa koja hoće da se u pasošima dodaje albanska nacionalnost.

"Suština protviljenja Bese je da sadašanja formulacija ostavlja utisak da će Albanci, Turci, Srbi, Vlasi, Romi i svi ostali u zemlji biti Makedonci. Svakako da je državljanstvo makedonsko i tako će ostati. Nema dileme o tome. Radimo na pronalaženju rješenja za tehničke formulacije da bi svi bili Makedonci kao građani Republike Severne Makedonije, a ipak Albanci i druge etničke zajednice da ne budu Makedonci u etničkom smislu", objasnio je Zaev.

Zaev nema potrebnu dvotrećinsku većinu bez obe albanske partije, ali i osam poslanika opozicije koje je ranije pridobio da glasaju za promjenu Ustava. U toku su pregovori kako bi se našla prihvatljiva formulacija za sve.

"Pa možda postoji opcija da piše građani Republike Makedonije, pa etnicitet, a za Makeodnce, pa Makedonci", rekao je politički analitičar Petar Arsovski.

Za to vrijeme, ostatak opozicione VMRO-DPMNE, se protivi bilo kakvim izmjenama Ustava i protestvuju zajedno sa još nekoliko grupa građana i udruženja.

"Danas je završni čin sramotnog procesa u koji Republiku Makedoniju guraju premijer Zoran Zaev i vladajuća većina. Promjena Ustava nije dobila podršku na referendumu, ali oni sprovode taj proces koristeći sudske i tužilačke mehanizme za ucjenu narodnih poslanika. Ostaje da se kaže da ime ne mijenjaju građani već 80 poslanika koje su pridobili ucjenama i prijetnjama", istakao je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Činjenica jeste da je podršku promjeni ustava pružilo osam poslanika opozicije koji su na dan glasanja pušteni iz kućnog pritvora i protiv kojih su se tada vodili postupci za upad u Sobranje. S druge strane, analitičari su uvjereni da će Zaev sa Albancima napraviti dogovor, jer smatraju da je njihovo protivljenje samo prikupljanje poena pred izbore.